Azija se i dalje suočava sa mnogim izazovima u ekonomskom razvoju

Dodajte komentar

Ekonomski i trgovinski razvoj u azijsko-pacifičkom regionu i dalje se suočava sa mnogim poremećajima i izazovima, rekao je kineski ministar trgovine Vang Ventao (Wang Wentao).

Vang je dao komentar na konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apec) u Detroitu, gdje se sastao sa nekoliko lidera i razmijenio mišljenja o multilateralnim i bilateralnim ekonomskim i trgovinskim pitanjima usred širih globalnih trgovinskih raskola i neizvjesnosti, prenosi Reuters.

Vang je rekao da prepoznaje poteškoće sa kojima se suočava region, ali je dodao da je Kina, kao velika zemlja u razvoju, spremna da da svoj doprinos.

Azijsko-pacifički region je oduvjek bio region sa najvećom vitalnošću rasta, razvojnim potencijalom i ekonomskom otpornošću u globalnoj ekonomiji, ali se ekonomski i trgovinski razvoj i dalje suočava sa mnogim poremećajima i izazovima“, rekao je Vang, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva trgovine.

Vang je takođe razgovarao o stavovima Kine o podršci multilateralnom trgovinskom sistemu i promovisanju održivog i inkluzivnog razvoja trgovine.

„Kina poziva ekonomije Apec-a da nastave da podržavaju otvoreni regionalizam, nepokolebljivo promovišu proces regionalne ekonomske integracije, dalje produbljuju trgovinsku i investicionu saradnju i dijele mogućnosti i dividende koje donosi integrisani razvoj regionalnih industrijskih lanaca i lanaca snabdijevanja“, naglasio je Vang.

Svetski lideri traže načine da ojačaju globalne lance snabdijevanja, koji su još uvek labavi u svijetu posle pandemije korona virusa.

Kineska ekonomija se bori da povrati snagu nakon što je njena restriktivna trogodišnja politika Covida-19 usporila rast.

Vang je takođe pozvao zemlje Apec-a da vrše razmjenu svojih politika, promovišu industrijsku saradnju i ulaganja u infrastrukturu, pomognu najmanje razvijenim ekonomijama i pomognu malim i srednjim preduzećima i pruže im mogućnosti za razvoj.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *