Zetagradnja traži povraćaj 1,5 miliona eura od HG “Budvanska rivijera”

Dodajte komentar

Kompanija “Zetagradnja”, čiji je vlasnik podgorički biznismen Blagota Baća Radović, od “Budvanske rivijere” potražuje preko 1,5 miliona eura zbog nemogućnosti završetka projekta izgradnje solitera u Petrovcu.

Na juče održanom ročištu pred Privrednim sudom, pravna zastupnica “Zetagradnje” Tamara Durutović istakla je da kompanija traži vještačenje po vještaku građevinske struke kako bi se utvrdio konačan iznos obeštećenja, s obzirom da projekat nije mogao biti završen jer je dio parcele na kojoj je gradnja bila predviđena postupkom restitucije vraćen pređašnjem vlasniku, odnosno fizičkom licu.

Podgorička kompanija je još 2010. godine kupila zemljište u Petrovcu, a tužba je uslijedila nakon što je Osnovni sud u Kotoru usvojio zahtjev da se ugovor sa “Budvanskom rivijerom, vrijedan 2,8 miliona eura, oglasi ništavnim. To je potvrdio i Viši sud, ali je u ponovljenom postupku oglašena djelimična ništavnost ugovora za 816 kvadrata zemljišta, koje je restitucijom vraćeno prvobitnom vlasniku. Investitor je nakon toga ustvrdio da je projekat nemoguće završiti jer se parcela koja je vraćena vlasniku nalazi u sred ini kupljenog zemljišta. Pravni zastupnici “Budvanske rivijere” bili su protiv građevinskog vještačenja, smatrajući da to odugovlači postupak, što je sudija Filip Vujošević odbacio.

Budvanska rivijera” smatra i da u vrijeme prodaje sporne parcele nije postojala zabilježba res-. titucije ni zabrana raspolaganja, te da bivši vlasnici nijesu imali pravo na povraćaj nepokretnosti, već samo na obeštećenje. Iz te hotelske grupe ističu i da je zemljište izgubilo vrijednost jer je u međuvremenu DUP stavljen van snage, te da je “Zetagradnja” rušenjem stare škole onemogućila vraćanje zemljišta u prvobitno stanje.

Drugostepeni sudovi su u prethodnim presudama bili saglasni da “Zetagradnja”, kao savjesnaugovorna strana, ima pravo na povraćaj 516,3 hiljade eura za dio zemljišta čija je prodaja oglašena ništavnom. Međutim, iz te kompanije ističu da Privredni sud u ponovoljenom postupku treba da utvrdi da na preostalom dijelu zemljišta nije moguće izgraditi planirani objekat.

“Budvanska rivijera je u prethodom periodu tvrdila i da je ugovorom o kupoprodaji prodata nepokretnost u Petrovcu površine 4.425 kvadrata sa objektom od 625 metra kvadratnih. Ugovor je zaključen 2010. godine, nakon procedure sprovedene od strane Komisije za aukciju po odredbama Zakona o privatizaciji, uz instrukcije vladinog Savjeta za privatizaciju. U tom trenutku predmetna nepokretnost bila je upisana u list nepokretnosti u kome nije bilo nikavih ograničenja, niti je postojala zabilježba restitucije. Zahtjevi bivših vlasnika nisu bi li poznati ugovornim stranama, ukazali su iz te hotelske grupe.

Naredno ročište zakazano je za 27. jun, kada bi trebalo da bude predstavljen obim i zadatak vještačenja.

Petrovčani uspjeli da se izbore za obustavu projekta

Ministarstvo održivog razvoja i turizma na čijem je čelu tada bio Predrag Sekulić u dva navrata je odbilo da izda dozvolu za izgradnju višespratnice u Petrovcu, imajući u vidu da je i planskIm dokumentom bila preporučena spratnost od pet etaža, ali je “Zetagradnja” pred Upravnim sudom oba puta dobila spor, nakon čega je i dobijena dozvola.

Planirana izgradnja te višespratnice dovela je do protesta lokalnog stanovništva, pa je više stotina Petrovčana potpisalo peticiju za stavljanje van snage tog detaljno-urbanističkog plana (DUP-a) i zatražilo donošenje novog, kojim bi se zabranila gradnja objekata većih od pet spratova.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *