Georgijeva: Smanjenje kamatnih stopa prije početka 2025. godine

Dodajte komentar

Ocjenjujući povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, generalna direktora Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je rekla da je rano da se one vrate na raniji nivo, i dodala da smanjenje očekuju prije početka 2025. godine.

Georgijeva je istakla da su centralne banke djelovale koordinirano te da je inflacija u opadanju, prenijela je Anadolu Agency.

Ipak, bazna inflacija zbog cijena hrane, još uvek ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, dodala je ona tokom Katarskog ekonomskog foruma u ​​glavnom gradu Dohi.

Georgijeva je naglasila da centralne banke moraju da ostanu na svom kursu, jer ako se prerano povuku i ublaže kamatne stope, onda inflacija može biti problem za rast na duži vremenski period.

Tekući rat Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara 2022. i teške dvjie godine pandemije korona virusa izazvali su značajne probleme u svjetskoj ekonomiji, posebno u pogledu inflacije, pri čemu su centralne banke preduzele snažne i brze korake protiv stopa inflacije.

Fed je postepeno povećavao referentnu stopu, sa 0,25 odsto u januaru 2022. na 5,25, dok je referentna stopa Evropske centralne banke porasla na 3,25 odsto sa minus 0,5 odsto u junu 2022. Banka Engleske je takođe povećala svoju referentnu stopu za više od 10 puta.

Neki ekonomisti i institucije upozoravaju centralne banke da izazivaju globalnu recesiju insistiranjem na povećanju kamatnih stopa.

Foto: Facebook

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *