Zajam od 80 miliona: Više para u budžetu uslov za kredit

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija ima svakodnevnu komunikaciju sa stručnim timom Svjetske banke u cilju upodobljavanja i finalnog definisanja uslova za dodjelu kredita Crnoj Gori, koji će biti zasnovan na razvojnim politikama, saopšteno je Pobjedi iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović. Objasnili su da se radi o setu kriterijuma koji se odnose na reformske procese u oblasti javnih finansija i ekologije, o kojima se još razgovara, a koji će biti na jesen prezentovani bordu ove finansijske institucije.

Kriterijumi

– Fokus će biti na kriterijumima koji će uticati na povećanje budžetskih prihoda i doprinijeti fiskalnoj otpornosti, a kreditni aranžman biće namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga – kazali su iz Ministarstva.

Ranije je najavljeno da će Svjetska banka ove godine kreditirati Crnu Goru sa 80 miliona eura. Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li bi povoljnije bilo izdavanje garancije Svjetske banke, nego odobravanje kredita od 80 miliona eura, s obzirom na to da bi zahvaljujući toj garanciji mogli uzeti veći zajam kod neke komercijalne banke, uz nižu kamatnu stopu. Šef kancelarije Svjetske banke u našoj državi Kristof Šeldon je početkom maja saopštio da Svjetska banka neće ove godine izdati Crnoj Gori garanciju za zaduženje kod komercijalnih banaka, već će direktno kreditirati državu u iznosu od 80 miliona eura. Na takav potez odlučili su se, kako je kazao, zbog kretanja na tržištu. – Ranije smo koristili pristup da izdamo garanciju Vladi kojom se potom ona

zaduži kod komercijalnih banaka. Između ostalih najviše zbog tržišnih uslova, ovog puta imamo drugačiju šemu u kojoj dajemo direktan kredit Vladi. Procijenili smo da je to najefikasniji pristup. Takav direktan pristup je dobar signal tržištu da je Vlada ozbiljna u reformama – kazao je ranije Šeldon.

Aranžman sa MMF

U Ministarstvu i dalje ne razmišljaju o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom. – U ovom trenutku ta tema nije pokrenuta, niti za sada procjenjujemo da će takav aranžman uskoro biti izvjestan. Kao članica MMF-a, Crna Gora ima na raspolaganju širok dijapazon saradnje, koja je u ovom trenutku dominantno konsultativne prirode, uz kontinuiranu tehničku podršku na realizaciji brojnih projekata – saopšteno je iz Ministarstva.

Za razliku od Ministarstva finansija, guverner Radoje Žugić smatra da u situaciji pogoršanih uslova finansiranja i postojanja niza internih i eksternih rizika treba razmotriti sve opcije zaduživanja i voditi obazrivu politiku upravljanja dugom. – Stoga sam stava da i aranžman sa MMF-om treba razmotriti, posebno što bi njegovo ugovaranje značilo zaduženje po povoljnijim uslovima od tržišnih – kazao je Žugić Pobjedi prošle sedmice. Prema njegovim riječima, intenzivnija saradnja sa MMF-om bila bi i određeni vid garancije investitorima da se uslovi u Crnoj Gori neće mijenjati u narednom periodu. – S obzirom da se ovaj instrument uglavnom uslovljava sprovođenjem „čvršće“ politike, za očekivati je da akcenat bude na strukturnim reformama u cilju liječenja dugoročnih ranjivosti, kao i na smanjenju neproduktivne potrošnje – rekao je Žugić.

Država se, za sada, zadužila tek jednu šestinu od plana, odnosno 100 miliona eura kod Dojče banke, po kamati od 5,9 odsto plus šestomjesečni EURIBOR. – Ministarstvo finansija, redovno i ažurno, prati kretanja na svjetskom tržištu kapitala i cijeni isplativost svakog potencijalnog zaduživanja, donoseći odluku, uz saglasnost Vlade, da realizuje isključivo neophodna zaduživanja po najpovoljnijim uslovima u datom trenutku – poručili su iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *