Autoindustrija tvrdi da će zbog novih ekoloških pravila u EU cijene vozila drastično skočiti

Dodajte komentar

Automobilska industrija upozorila je da će cijene vozila drastično skočiti zbog nove regulative EU protiv zagađenja.

Njeni predstavnici ocjenjuju da će inicijativa uvođenja standarda „Euro 7“ imati „vrlo mali uticaj na okolinu, po izuzetno visokoj cijeni“. Kako kažu, u predlogu nove regulative, koji je predstavljen u novembru 2022. godine, u fokusu su supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a ne emisija ugljen-dioksida. Oni tvrde da bi veća korist za zdravlje i okolinu bila postignuta tranzicijom na električna vozila, uz istovremenu zamjenu starijih vozila na evropskim putevima visokoefikasnim Euro 6/VI modelima.

Koliko će poskupiti vozila?

Studija koju je podržala Asocijacija proizvođača automobila Evrope (ACEA) pokazala je da će usljed poskupljenja proizvodnje automobila, autobusa i kamiona veoma porasti njihove cijene na tržištu. Konkretno, izračunato je da će ceijna proizvodnje automobila biti veća za 2.000 eura u prosjeku, a čak 12.000 eura za autobuse i kamione.

Međutim, procjenjujući efekat novih pravila, Evropska komisija je predvidjela da će njene nove mjere izazvati porast cijena proizvodnje automobila za od 180 do 450 eura za automobile, odnosno 2.800 eura za kamione i autobuse, što je četiri do deset puta manje nego što studija predviđa. Ipak, treba imati u vidu da je studiju podržala automobilska industrija koja već dugo kritikuje pravila nazivajući ih previše skupim za proizvođače.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *