Sajam u Novom Sadu: Crnogorskim poljoprivrednicima 111 vrijednih priznanja

Dodajte komentar

Naši proizvođači mesa i mesnih prerađevina, sira, proizvoda od žita, lanenog ulja, vina i alkoholnih pića, sokova, čajeva, meda i proizvoda od meda, vode, kafe od žira, te jabukovog sirćeta osvojili su ukupno 111 vrijednih priznanja.

Između ostalog, crnogorski poljoprivrednici osvojili su veliki šampionski i četiri pehara Novosadskog sajma, 32 velike zlatne medalje, 34 zlatne, 29 srebrnih i dvije bronzane medalje, jedno priznanje za šampiona kvaliteta, više plaketa i diploma.

Među nagrađenima su Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Green Monde, Nacionalno udruženje vinara i vinogradara Crne Gore (10 vinarija), Ljiljana Božović, Vakom, Ratko Aleksić, Zorica Knežević, Ljubomir Vukmirović, Destilerija „Mirotić“, Kuća čaja, MM Ribarstvo, Per Aqua, poljoprivredna gazdinstva „Macanović“ i „Ašanin“, E&T Healthy Bee, Mianja, Naš sokić, Kapital, Meso-promet, porodična farma „Miljanić“, sirare „Cijevna“ i „Katunjanka“, Vukojica Vuković, Miodrag Radunović, Ahmed Redžepagić, “Rakija Trnovača”.

Kvalitetni crnogorski proizvodi prezentovani su na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Crne Gore, a koji su obišli predsjednica dr Nina Drakić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i zvaničnici više država-učesnica.

– Crna Gora je zemlja perspektivne poljoprivredne proizvodnje i Privredna komora podržava napore naših poljoprivrednika da ostvare uspjeh u ovoj privrednoj grani. Preko STOTINU nagrada sa ovog sajma to na najbolji način i potvrđuje – rekla je dr Nina Drakić.

Dodaje da se razvoj naše države oslanja na važne stubove proizvodnje zdrave hrane i njenog plasmana u okviru vlastite turističke privrede, ali i izvoza u susjedne zemlje i šire.

– Zbog toga Međunarodni novosadski poljoprivredni sajam ima poseban značaj za naše privrednike i proizvođače. Svjedočimo i ove godine da su mnogi od njih dobitnici nagrada i priznanja, jer je sa Novosadakog sajma to tradicija koja je prisutna, rekla bih nepresušna, i ima svoju ekonomsku zakonomjernost. Ono što nas, pored velikog broja nagrada, dodatno ohrabruje, jeste da je na štandu Privredne komore više od 20 izlagača, i da smo ove godine nadmašili prošlogodišnju ponudu i zastupljenost – kazala je Drakić.

Najveći poljoprivredni sajam u Regionu i jedna od najznačajnijih smotri agrara u Evropi, ove godine je okupio više od 1.100 izlagača iz 21 države, koji predstavljaju ponudu na ukupno 58.000 kvadrata izložbenog prostora.

Procjenjuje se da će Sajam poljoprivrede u Novom Sadu posjetiti oko 140.000 ljudi kojima će, osim proizvoda, biti prezentovane najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primjena nauke u poljoprivredi, najsavremenija mehanizacija…

Ove godine se proslavlja dvostruki jubilej, jer se, pored devet decenija poljoprivredne smotre, obilježava i vijek postojanja Novosadskog sajma.

Privredna komora Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *