Evropska unija uvodi carine i za proizvode jeftinije od 150 eura

Dodajte komentar

Evropska komisija je predložila reformu carinskih pravila u Uniji koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrijednost niža od 150 eura.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na temelju kojeg je roba čija je vrijednost manja od 150 eura oslobođena carina, što su počinioci prevara uvelike iskorištavali. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrijednost kako bi se izbjeglo plaćanje carine, javlja Hina.

Prema novom predlogu, internet platforme postaće ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU-u ispunjava sve carinske obaveze. To je znatan pomak od trenutnog sistema carina kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme će biti odgovorne za osiguravanje plaćanja carinskih taksi i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama ili neočekivanoj papirologiji pri preuzimanju paketa.

S obzirom na to da su internet platforme službeni uvoznici, potrošači u EU-u mogu biti sigurni da su plaćene sve takse i da je njihova kupovina sigurna i u skladu s ekološkim, sigurnosnim i etičkim standardima EU-a.

Dodatni prihodi

Takođe se pojednostavljuje proračun carinskih taksi za najčešće proizvode male vrijednosti kupljene izvan EU-a, čime se hiljade mogućih carinskih kategorija smanjuje na samo četiri. Time će se znatno olakšati izračun carina za male pakete, što će i platformama i carinskim tijelima pomoći da bolje obrade milijardu komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU.

Očekuje se da će novi, prilagođeni režim e-trgovine donijeti dodatne carinske prihode u iznosu od milijarde eura godišnje.

Povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao da je uvođenje carina na robu u vrijednosti ispod 150 eura ne bi trebalo dovesti do povećanja potrošačkih cijena.

„Nije nam to cilj. Carine na male pakete bit će vrlo male. Očekujemo da će državama članicama prihodi od e-trgovine dosegnuti milijardu eura godišnje i to samo zbog toga što će veći broj paketa biti minimalno oporezovan“, rekao je Gentiloni.

Izvor: ALjazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *