Otkazi u svijetu – početak kraja za kancelarijskog radnika?

Dodajte komentar

Kada je 2020. pandemija COVID-19 zatvorila većinu svijeta, došlo je do procvata tehnoloških kompanija, a digitalni radnici – koji su mogli raditi od kuće – omogućili su da se zočkovi globalne ekonomije nastavljaju okretati.

Ali danas, trendovi produktivnosti se vraćaju na pretpandemijski nivo, ili su čak niži, s nekada rastućim prihodima koji su sada u padu, zaključak je analize Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja – neprofitne istraživačke organizacije iz SAD-a.

Kao dobar primjer može poslužiti videostreaming platforma Vimeo, koja se u aprilu 2020. godine – kada su ljudi bili zatvoreni u kući, suočila sa dotad neviđenom potražnjom njihovih usluga. Kompanija je usmjerila ulaganja u korisničku podršku, tehničku infrastrukturu i organizovanje virtuelnih sastanaka za nove zaposlene. Tri godine nakon toga, prihodi su u padu, vrijednost dionica su pale za strmoglavih 93 posto od izlaska na berzu, a kompanija otpušta veliki broj radnika.

Ali Vimeo nije usamljen.

Tehnološki sektor najpogođeniji

Bloomberg je evidentirao više od pola miliona otkaza širom svijeta u proteklih pola godine (od oktobra 2022 do kraja marta 2023) – pretežno se to odnosi na kancelarijske poslove.

Ono što je počelo kao val otpuštanja među visokoprofilnim tehnološkim kompanijama, se širi, piše Bloomberg. Kompanije poput FedEx-a i Boenga uveliko smanjuju broj zaposlenih u srednjem menadžmentu i „birokratiji“.

Prema evidenciji Bloomberga u proteklih pola godine došlo je do 172.000 otkaza u tehnološkom sektoru.

Potrošački diskrecioni sektor koji čine kompanije kao što su Amazon, Starbucks i McDonald's vidio je 109.800 otkaza.

U industrijskom sektoru, koji obuhvata kompanije poput Boeinga, FedExa i Delta Airlinesa došlo je do gotovo 52.000 otkaza. Slične su brojke i u finansijskom sektoru.

Sektori po pogđenosti otkazima i njihov opis istražite u nastavku.

Opasnost vještačke inteligencije za kancelarijskog radnika

S druge strane, potražnja za fizičkim radnicima je u velikom porastu.

Ipak, Bloomberg piše da ovo što se dešava ne znači da je došlo do recesije kancelarojskoh poslova – nego su „zoom-okrate“ prve na liniji kada su otkazi u pitanju.

Da li je riječ o privremenom fenomenu ili nečem dugoročnijem – ključno je pitanje. S obzirom na razočaravajuće nedavne trendove u produktivnosti, te trendove u automatizaciji u doba ChatGPT-a, postoji velika mogućnost da je ovo tek početak, piše Bloomberg. Istraživački tekst kojeg je objavio Međunarodni monetarni fond zaključuje da je digitalizacija dovela do napretka u usvajanju osnonih tehnologija, ali nije došlo do poticaja za ulaganja u nešto revolucionarnije.

I dok je devedesetih pojavu pejdžera, tekstualnih poruka i prvih modema pratio veliki skok u produktivnosti, u današnje „doba Zoom-a“ to nije slučaj.

“Ono što je Zoom posijao, ChatGPT bi mogao požnjeti”, oprezni je zaključak Bloomberga. Nakon stvaranja više online poslova bez odgovarajućeg skoka u vještinama ili ulaganja u produktivne inovacije, postoji rizik da će uredski poslovi sada biti podložniji poremećajima nego što su bili prije. Svijet u kojem se više kognitivnih zadataka može automatizirati značajne su za budućnost kancelarijskih radnika.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *