EK: Politička stabilnost ključna za crnogorsku ekonomiju

Dodajte komentar

Politička stabilnost je od velike važnosti za crnogorsku ekonomiju, ocijenjeno je u Proljećnoj ekonomskoj prognozi Evropske unije (EU) za 2023. godinu.

Uz efektivno korišćenje IPA fondova i sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan navodi se i da će od ključnog značaja biti podsticaj inkluzivnog rasta, povećanja konkurentnosti i zapošljavanja.

Tu su i obezbjeđivanje fiskalne održivosti, rad na usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije, a kako se ističe u dokumentu, to bi sve trebalo da bude potkrijepljno naporom da se Crna Gora uhvati u koštac sa strukturnim reformama u pogledu borbe protiv korupcije, poboljšanja vladavne prava, transparentnosti, jačanja institucija i socijalnog dijaloga.

“Crnogorska ekonomija nastavila je brzo da raste u prvoj polovini 2022, što je rezultat privatne potrošnje i dobre turističke sezone. Međutim, rast je počeo da usporava u drugoj polovini godine, za koji se predviđa da će se nastaviti u 2023. godini – jer visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja opterećuju potrošnju stanovništva i investicije, uprkos primjetnom povećanju plata u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja”, ističe se u dokumentu EU.

Prema njihovim prognozama, budžetski deficit će opadati postepeno.

“Poslije snažnog rasta tokom prve polovine 2022. godine, privreda je usporila u drugoj polovini. Inflacija se ubrzala i dostigla vrhunac od 17,5 odsto u novembru 2022. godine. Neophodno je obuzdati mogućnost da se inflacija učvrsti”, navodi se u dokumentu EU, ali se ističe i da je bankarski sektor ostao zdrav.

U 2022. godini, prema procjenama EU, ekonomska aktivnost je bila vođena porastom privatne potrošnje i izvoza – koje su uključivale naglo povećanje minimalne zarade i ukidanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

“Ekonomska aktivnost podržana je prilivom ruskih i ukrajinskih državljana i nastavkom oporavka u turizmu. Nasuprot tome, bruto investicije i fiksni kapital su smanjeni, a državna potrošnja samo neznatno proširena. Povećanje domaće tražnje rezultiralo je širenjem uvoza”, dodaje se u dokumentu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *