Još bez odgovora kako je ”Vezuv” jedini plaćao porez

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina (UPC) i Ministarstvo finansija još nisu utvrdili da li priređivači igara na sreću treba da plaćaju porez na dodatu vrijednost (PDV) na uvozne usluge.

Kompanija “Vezuv” bila je jedini priređivač igara na sreću koji je godinama uredno plaćao ovaj porez, za šta je u proteklih šest godina platio preko tri miliona eura državnom budžetu. Da “Vezuv” jedini plaća ovaj porez poreske vlasti su slučajno otkrile krajem prošle godine kada su analizirale rad priređivača zbog pripreme novog zakona o igrama na sreću.

Nakon toga je “Vezuv” uputio dopise Ministarstvu finansija i UPC u kojem su tražili objašnjenje i odgovor da li treba i dalje da plaćaju porez na ove usluge, kada ga već niko drugi od njihove konkurencije ne plaća.

Iz ove kompanije su tada “Vijestima” kazali da će nastaviti da plaćaju PDV na uvozne usluge kao i do sada, ali da traže odgovore od nadležnih koje još nisu dobili.

“Vijesti” su prošle sedmice pitale UPC da li su utvrdili da li je “Vezuv” imao obavezu plaćanja PDV-a na takozvane uvozne fakture, s obzirom na to da je jedini od svih priređivača to plaćao, odnosno da li će takva obaveza sada postoji za sve priređivače igara na sreću.

“Kod pomenutog priređivača igara na sreću inspekcijski nadzor je u toku, tako da će se tražena informacija dostaviti nakon okončanja postupka inspekcijskog nadzora, uz napomenu da će primjena zakonskih propisa biti jednoobrazna za sve priređivače igara na sreću”, saopštili su iz UPC.

Iz Ministarstva finansija su kazali da je UPC nadležna da utvrdi da li postoji poreska obaveza.

Priređivači igara na sreću nisu obveznici naplate PDV-a jer se on ne obračunava na uplate za igre na sreću, ali plaćaju PDV na usluge i robu koju kupuju. Međutim, ovdje je sporno mjesto izvršenog prometa usluge, jer priređivači igara na sreću iz inostranstva “kupuju” kvote i informacione usluge za podršku svojim platformama za priređivanje igara na sreću.

“Nikada se nijesmo bavili drugima, ali ova informacija nam je korisna iz razloga što postoje permanentni pokušaji nekih priređivača da okrivljujući druge predstave sebe zaštitnicima ispravnog poslovanja u našoj branši. Kao dugogodišnji lideri na crnogorskom tržištu sa najvećim brojem zaposlenih i najvećim plaćenim koncesijama i porezom svjesni smo da će uvijek biti ovakvih aktivnosti koje potiču od konkurencije. Naše je da i dalje po svim zakonskim i poslovnim normama budemo najbolji i nižemo uspjehe”, kazala je početkom aprila “Vijestima” direktorica marketinga i korporativnih komunikacija u “Vezuvu” Lena Bošković.

Iz UPC naveli su tada “Vijestima” da su izmjenom Zakona o PDV-u, krajem decembra, unijete novine tako da se mjestom prometa usluge smatra Crna Gora ako su usluge pružene van Crne Gore, a stvarno se koriste u Crnoj Gori.

Iz stručne javnosti “Vijesti” nisu mogle dobiti komentar, ali je nezvanično najčešći stav bio da se PDV ne može obračunati na ovakav tip uvoznih usluga.

Vijesti

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *