SO Herceg Novi o Institutu: Traže avans od 1,25 miliona i usvajanje kolektivnog ugovora

Dodajte komentar

Skupština opštine (SO) Herceg Novi jednoglasno je usvojila sedam zaključaka u vezi sa Institutom “Igalo” koji se tiču rješavanja problema u toj zdravstveno rehabilitacionoj ustanovi. Primorska opština zaključcima traži da Vlada utvrdi pravo titulara zemljišta na kojem je Institut “Igalo”, da u roku od 15 dana da saglasnost na kolektivni ugovor, da se aktivno uključi u rješavanje duga prema Jugobanci i isplati pomoć sindikatu iz tekuće rezerve, dok od resornih ministarstava traže da na ime avansa isplate 1,25 miliona eura i da odobre uvećanje od 40 odsto za fondovske pacijente.

Sjednica SO Herceg Novi je održana dan nakon što je češko-crnogorski konzorcijum odustao od daljih pregovora sa Vladom u vezi sa kupovinom većinskog državnog udjela Instituta “Igalo”. Odbornica Demokrata Tamara Vujović je podsjetila da je na nedavnoj sjednici Odbor za zdravstvo donio zaključke da po pitanju Instituta nema niti vizije niti konkretne odluke. Ona je apelovala na bord direktora da se što prije potpise kolektivni ugovor, kako bi dug od pet miliona eura bio snižen.

– Na Odboru za turizam, koji je održan 8. maja, ministar finansija Aleksandar Damjanović je iznio mišljenje da se peti tender može smatrati propalim i da su se stekli uslovi za novi. Srbija je takođe zainteresovana za pomoć i rješavanje pitanja duga ka Jugobanci. Nema prepreke da se dodatni avans u visini od milion eura ne uplati od strane Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja – kazala je Vujović na jučerašnjoj sjednici.

Predsjednik Odbora direkotora Instituta Draško Rašković je rekao da je Žarko Rakčević, vlasnik 28 odsto akcija Instituta, voljan da proda akcije, ali po znatno višoj cijeni od 2,5 miliona, za koliko ih je kupio prije nekoliko godina.

Odbornik “Novi pobjeđuje” Marko Lučić pitao je menadžment Instituta zbog čega nikada nisu napravili kompletnu reviziju i time ukazao na loše odluke prethodnika. Prema njegovom mišljenju, potrebno je uraditi i racionalizaciju i sistematizaciju, te otvoriti nova tržišta. Nedopustivim smatra da se godinama radi kolektivni ugovor, koji je otvorio ambis sudskih procesa, koji konstantno drže račun u blokadi.

Odbornik GP URA Nikola Radman smatra da je situaciju u Institutu zamutila politika, te da menadžment nema viziju, a da radnici četiri mjeseca nisu dobili platu. Smatra da novi Odbor direktora užurbano i kvalitetno radi, čemu je dokaz i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Odbornik DPS-a Vladimir Kosić je konstatovao da su članovi Tenderske komisije predstavnici političkih partija na vlasti, te da nisu željeli da ih uključe u rad, ali ni da prihvate neke sugestije. Smatra da je priča o avansu sramota u svjetlu nemanja dugoročne vizije. Njegov partijski kolega Borivoje Vuković smatra nelogičnim da Rakčević prodaje akcije za šest miliona kada je Institut pred stečajem.

– Česi nisu odustali. Oni su jasno napisali da čekaju da prođu izbori, da sjednu za sto i Vlada će pristati na razgovor. Kolektivni ugovor će doći na red u novembru, jer se ulazi u izbore, proći će preko mjesec nakon izbora u konsolidacijama, ma do novembra Vlada neće razmatrati kolektivni ugovor Instituta. Dajte da sjednemo skupa, kao što smo uradili za bolnicu Meljine. Dajte uradimo nešto – naglasio je Vuković, koji rukovodi Starom fazom Instituta.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je kazao da postoji mogućnost da Opština ili država otkupe Rakčevićevih 25 odsto akcija i postane dvotrećinski vlasnik i pozabavi se restrukturiranjem.

Bolnica “pošla” za Kotor, trajekt ne funkcioniše

Direktor Instituta dr Savo Marić očekuje da će Vlada usvojiti kolektivni ugovor, tim prije što su trenutno blokirani na iznos od 300.000 eura, a očekuje i avans, kako bi radnici dobili makar dio zaostalih primanja. Predsjednica sindikata Instituta, dr Marija Obradović naglasila je da su prvi avans vratili u roku od mjesec, ali da, ako se ovakva sitacija nastavi, nije isključila krajnju mogućnost obustave prijema pacijenata.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević je kazao da je ova Vlada baš zadužila Novljane.

– Bolnica nam pošla za Kotor, trajekt ne funkcioniše, a Institut ide Česima, ali još to ne znamo – rezignirano je kazao Konjević.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *