Aerodromi blokiraju tri linije Tu Montenegra

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore (ACG) obavijestili su nacionalnu avio-kompaniju Tu Montenegro da nisu u mogućnosti da obezbijede prihvat i otpremu za tri leta ka Nantu, Lionu i Tel Avivu, a koje je kompani j a pl anirala da realizuje nakon radnog vremena aerodroma u Podgorici. Aerodromi su o tome nedavno obavijestili Tu Montenegro, koji je sada u problemu, jer je dovedena u pitanje realizacija tih letova.

Nacionalna avio-kompanija je, prema informacijama Dana, te letove planirala da realizuje nakon 23.30, do kada je zvanična otvorenost aerodroma u Podgorici.

Tu Montenegru je zbog “neotvorenosti” aerodroma Podgorica van radnog vremena ugrožen ljetnji čarter-saobraćaj. Ukoliko se ne bude letjelo na značajnim čarter-destinacijama i prihodi Crne Gore se smanjuju, jer veliki broj turista neće doći i trošiti novac u našoj zemlji. Takođe, zbog toga ispašta hotelska industrija, kao i svi drugi učesnici u l ancu turizma i u gostiteljstva.

Vlada, koja je vlasnik i Aerodroma Crne Gore i “Tu Montenegra, nije se uključivala u rješavanje ovog problema, pa je pitanje kako će se i da li će se realizovati letovi ka ovim destinacijama, za koje je, između ostalih, iznajmljen avion “airbus 320 od litvanskog čarter-prevoznika Heston erlajnz. Tu Montenegro iznajmljivanje aviona mora platiti po satu, letio ili ne letio ka tim destinacijama, tako da, ukol iko se ne realizuju letovi ka pomenutim destinacijama, kompanija će bitiu čistom gubitku. Osim ka ovim trima destinacijama, avion je iznajmljen i za letove ka Kopenhagenu, Kairu, Jerevanu, Krakovu, Tlinu, Rigi, Vilnjusu…

Radno vrijeme aerodroma u Podgorici je od sedam do 23.30. Dan je, nakon što je dobio informaciju o “problemima” u vezi sa ovim letovima kontaktirao Aerodrome i pitao zašto ne mogu da izađu u susret nacionalnoj avio-kompaniji i dogovore se oko slijetanja nakon radnog vremena.

“Aerodrom Podgorica pruža usluge prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i stvari u okviru utvrđenog radnog vremena i otvorenosti aerodroma za saobraćaj. Aerodrom Podgorica je tokom ljetnje sezone (mart-oktobar) otvoren za saobraćaj svakog dana od 7.00 do 23.30, dok je radno vrijeme zaposlenih od pet ujutru do 00.30. Van radnog vremena i otvorenosti za saobraćaj, Aerodrom Podgorica ne pruža predmetne usluge. Izuzeci su, naravno, sve hitne situacije”, saopštili suza Dan iz Aerodroma Crne Gore.

Istak li su da su Aerodromi Crne Gore pravovremeno 15. septembra 2022. godine svim kompanijama dostavili informaciju o planiranoj otvorenosti za saobraćaj zatekućuljetnju sezonu (mart-oktobar 2023. godine) kako bi na vrijeme mogli da planiraju saobraćaj i koju su naknadno dodatno produžili.

Aerodromi u regionu, tačnije u Tirani i Sarajevu, kao i Beogradu, rade 24 časa, pa smo ACG pitali zašto aerodrom u Pod gorici ne bi mogao da radi 24 časa, makar nekoliko mjeseci godišnje kada je povećan broj letova.

-Aerodom Podgorica je za ljetnju IATA sezonu već produžio otvorenost za saobraćaj u odnosu naukupne raspoložive resurse i kapacitete. Aktuelni pokazatelji saobraćaja ne opravdavaju inicijativu uvođenja radnog vremena 24/7 na Aerodromu Podgorica, atakva mogućnost samo za period turističke sezone je i neodrživa naveli su iz Aerodroma.

Dobili novog direktora

“Tu Montenegro” je prošle sedmice dobio novog izvršnog direktora Slovenca Marka Anžura. Njega je Vlada imenovala na predlog odbora direktora kompanije.

Anžur je izabran na konkursu na koji se prijavilo još pet kandidata.

Sa njim je potpisan ugovor na četiri godine. Primaće platu od 3.500 eura, dobijaće 1.000 eura naknade za stan i odvojeni život i imaće pravo na bonus od četiri neto plate u slučaju pozitivne EBITDA.

On je imenovan nakon što je smijenjen Saša Radović, koji je imenovan za v.d. izvršnog direktora suprotno Zakonu o radu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *