Firma Warrena Buffetta ima 35,5 milijardi dolara dobiti u prva tri mjeseca

Dodajte komentar

Firma Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta objavila je 35,5 milijardi dolara dobiti u prvom tromjesečju, odražavajući dobit od dionica kao što je Apple, dok su veći prihodi od ulaganja i oporavak osiguravajuće kuće Geico ojačali poslovne rezultate, objavio je Reuters.

Berkshire je takođe ubrzao otkup vlastitih dionica, otkupivši 4,4 milijarde dolara, dok je smanjio svoja ulaganja u druge dionice kao što je Chevron, koji je još uvijek veliki holding.

Rezultati su objavljeni prije godišnje skupštine dioničara Berkshirea u Omahi, koji ovog vikenda privlači desetine hiljada ljudi u taj grad.

Buffett koji ima 92 godine, vodi Berkshire od 1965, transformirajući ga iz tekstilne firme u problemima u konglomerat s desetinama firmi – uključujući Geico, BNSF, Berkshire Hathaway Energy te proizvodne i maloprodajne jedinice kao što su See‘s Candies i poznati američki sladoled Dairy Queen.

Diverzifikacija je navela mnoge ulagače, a ne samo obožavaoce Buffetta, da na Berkshire gledaju kao na stabilno dugoročno ulaganje čak i usred recesijskih strahova i zabrinutosti za bankarsku industriju.

Neto dobit iznosila je 24.377 američkih dolara po dionici klase A i porasla je za godinu 5,58 milijardi dolara ili 3.784 dolara po dionici. To je djelimično posljedica skoka od 27 odsto cijene Appleovih dionica, gdje Berkshire ima udio od 151 milijardu dolara.

Više novca 

Računovodstveno pravilo zahtijeva da Berkshire prijavi nerealizovane dobitke i gubitke s neto rezultatima, a Buffett insistira da ulagači ignorišu volatilnost takvih rezultata. Naime, tromjesečna operativna dobit povećala se za 13 odsto na 8,07 milijardi dolara ili na oko 5.561 dolara po dionici klase A.

Tim rezultatima je doprinijelo to što je Geico prekinuo niz od šest kvartala gubitaka i povećanje od 68 odsto učešća osiguravajućih jedinica u povratu ulaganja Berkshira. Geicoov dobitak od garancija prije oporezivanja iznosio je 703 miliona dolara zahvaljujući višim premijama, manjem broju padova i značajnom smanjenju izdataka za oglašavanje, što je možda dovelo do manjeg broja visokorizičnih vozača koji traže pokriće.

Berkshireovo bogastvo poraslo je za dvije milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, na 130,6 milijardi dolara, budući da je firma prodala dionice vrijedne 13,3 milijarde dolara a uložila samo 2,9 milijardi dolara. Čini se da je Chevron bio među prodatima, jer je udio Berkshirea pao za 28 odsto, na 21,6 milijardi dolara, iako je cijena dionica naftne kompanije pala za samo devet odsto. Berkshire takođe posjeduje 23,6 odsto udjela u još jednoj naftnoj kompaniji, Occidental Petroleum. Njegova prodaja dionica više je nego nadoknadila 8,2 milijarde dolara koje je Berkshire potrošio na povećanje svog udjela u operateru kamionskih centara Pilot Travel Centers na 80 odsto, s prvobitnih 38,6 odsto, ostavljajući osnivače porodicu Haslam na preostalih 20 odsto. Povećanje je bilo očekivano.

Dobit željeznice BNSF pala je devet odsto, na 1,25 milijardi dolara, pogođena višim troškovima goriva i manjim količinama transporta. Berkshire Hathaway Energy, inače stabilan generator zarade, zabilježio je pad dobiti od 46 odsto jer je 2020. izdvojio 359 miliona dolara za pravne i druge troškove uzrokovane požarima u Oregonu i sjevernoj Kaliforniji, gdje ima više operacija.

Poslovni rezultati takođe odražavaju kupovinu osiguravajućeg holdinga Alleghany Corp u oktobru, dok neto rezultati uključuju dobit povezanu s Pilotom. Berkshireove dionice klase A porasle su 4,9 odsto ove godine, zaostajući za porastom od 7,7 odsto za Standard & Poor‘s 500‘s SPX. Indeks je 2022. zaostajao za Berkshireom za 23,4 postotna boda, isključujući dividende.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *