Dionice američkih banaka pale na minimum iz 2020. godine

Dodajte komentar

Indeks akcija američkih banaka pao je za više od 5% u trgovanju od 2. maja nakon propasti First Republic banke. Ovo je objavio The Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na podatke berze.

Lideri pada među bankama:

  1. PacWest (Los Angeles, Kalifornija) pao je za 27,78%.
  2. Metropolitan Bank (New York, New York) – za 20,45%,
  3. Western Alliance (Phoenix, Arizona) – za 15,2%,
  4. Truist (Atlanta, Georgia) – za 7,68%,
  5. US Bank (Minneapolis, Minnesota) – za 7,01%.

Dionice velikih američkih banaka su takođe pale. Akcije Wells Farga pale su 4%, Bank of America – 3%, JPMorgan – skoro 2%.

WSJ napominje da su dionice PacWest-a i Western Alliance-a, koje opslužuju tehnološke startupove, značajno pale od početka marta. Prema rezultatima prvog kvartala 2023. godine, depoziti u obije banke su zabilježili dvocifreni pad, ali su počeli da se stabilizuju. PacWest je izvijestio da će istražiti mogućnost prodaje strateške imovine radi povećanja likvidnosti.

Federalna agencija za osiguranje depozita (FDIC) je 1. maja objavila da je problematična First Republic banka zatvorena. Banka je bila pod eksternom upravom FDIC-a. Prema odluci regulatora, prodaće se kompaniji JPMorgan Chase. Ukupna aktiva Prve republičke banke na dan 13. aprila 2023. iznosila je približno 229,1 milijardu dolara, a ukupni depoziti 103,9 milijardi dolara.

First Republic Bank je treća američka banka koja je propala u posljednja dva mjeseca. U martu je FDIC zatvorio Signature banku, a Banka Silicijumske doline bankrotirala je iste sedmice. I First Republic banci je u martu prijetio bankrot, ali je dobila 30 milijardi dolara podrške od Fed-a i šest najvećih američkih banaka, prenosi Kommersant.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *