Crnogorski Telekom jedan od potpisnika EU inicijative za usklađivanje cijena internet rominga

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom jedan je od 38 evropskih telekomunikacionih operatora koji rade na usklađivanju cijena rominga između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, u okviru procesa kojim upravljaju Evropska komisija i Savjet za regionalnu saradnju.

Nakon što su na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanom u Tirani u decembru 2022. godine, potpisali Deklaraciju o romingu, telekomunikacioni operatori Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana – među kojima je i Crnogorski Telekom – održali su uz posredovanje Savjeta za regiolnanu saradnju i Evropske komisije (EK) seriju sastanaka koji su za cilj imali usklađivanje cijena internet rominga između EU i Zapadnog Balkana, počevši od 1. oktobra 2023. godine. Ovaj proces od samog početka predstavlja dobrovoljnu inicijativu operatora ZB i EU.

U ovoj fazi, 38 telekomunikacionih operatora postiglo je sporazum o usklađivanju najviših maloprodajnih cijena za internet roming u oba smjera između zemalja EU i Zapadnog Balkana. Efekat ovog sporazuma je da će se trenutne prosječne cijene internet rominga od 1. oktobra 2023. godine smanjiti za otprilike jednu trećinu, odnosno da će maksimalna cijena za 1GB podataka u romingu iznositi 18 eura (bez PDV-a). Telekomunikacioni operateri zemalja EU i Zapadnog Balkana trenutno rade na kreiranju usluga s cijenama ispod maksimalne dogovorene cijene, koje će biti dostupne za kupovinu što širem broju korisnika interneta u romingu.

„Cilj ove inicijative je da podrži mobilnost i pojednostavi povezivanje građana i biznisa EU i Zapadnog Balkana. Prednosti su mnogobrojne – značajno smanjenje cijena za korisnike iz EU znači jačanje veza između EU i našeg regiona i podsticanje poslovanja izvan granica zbog nižih operativnih troškova, ali i to da će Zapadni Balkan postati privlačnija destinacija za turiste iz EU, čime će se postići multipikativni efekti za ekonomije ZB“, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *