Prodaje se Fortenova grupa, potencijalni ulagači znaće se za šest sedmica

Dodajte komentar

Fortenova grupa započela je s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu udjela u Fortenova Group MidCo, holandskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe, izjavio je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Razlog za prodaju su pravna lica pod sankcijama koje imaju u ovom trenutku u svojoj vlasničkoj strukturi, a cilj tog procesa je da Fortenova grupa nastavi bez njih kao suvlasnika.

“Potencijalne investitore obavijestili smo o rezultatima u 2022. koji su premašili 5,2 milijarde eura prihoda i 300 miliona eura operativne dobiti, a naša relativna zaduženost, odnosno odnos duga i operativne dobiti bio je 3,5 puta, što je značajno smanjenje u posljednje četiri godine. Ako pogledamo i našu novčanu poziciju, mi smo godinu završili s više od 280 miliona eura gotovine na računu”, kazao je.

Ocijenivši to dobrim rezultatima, rekao je da to nije dovoljno da bi grupa mogla dugoročno da ostvari povoljno finansiranje na međunarodnim tržištima – sve dok ne riješe postojeću suvlasničku situaciju.

“Bitno je napomenuti da će iz bilo kakve isplate koja bi se dogodila prema vlasnicima Fortenova grupe, prvo biti namireni dobavljači iz nagodbe povjerenika Agrokora, prema kojima još postoji dug od 78 miliona eura. Taj novac će biti isplaćen kao prioritet”, istakao je Peruško.

Oglasila se Fortenova

“Fortenova grupa je danas otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu udjela u Fortenova Group MidCo BV, holandskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe ad. Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard, prikupljanje interesovanja je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja septembra ove godine”, naveli su iz kompanije.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost rada. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 miliona eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, odnos neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 miliona eura.

Isti materijal investitore podsjeća kako je tržišna pozicija Fortenova grupe bez premca u pet zemalja regiona u kojoj kompanija posluje. Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a desetine miliona kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brandova. Fortenova grupa takođe je daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s više od 45.000 zaposlenih i oko 30.000 partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje

Istovremeno, sankcionirani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utiće na vrijednost kompanije za sve učesnike.

“Prije svega ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobijanje licence za postupak izlaska sankcionisanih vlasnika depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke”, rekli su iz kompanije.

Refinansiranje obveznice od 1,05 milijardi eura će kratkoročno biti riješeno najvjerojatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uslove slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatni jednokratni trošak. Sadašnji kreditor je za takav aranžman poslao neobvezujuću
ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama. Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerovatno je da će svako sljedeće refinansiranje pod ovakvim uslovima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve činioce, uključujući i suvlasnike, a posebno one nesankcionisane.

Planiramo da maksimizujemo vrijednost

“Prilikom prodaje Fortenova Group MidCo BV namjera je – prije bilo kakvog drugog plaćanja – iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije Contigent Payment Rights – CPRs Fortenova Group TopCo BV, koja se u iznosu od oko 78 miliona eura odnose na tzv. ‘potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi
povjerenika Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo’. Kroz ovaj proces Fortenova grupa namjerava da maksimizira vrijednost za sve članice kompanije, uključujući i suvlasnike, bez obzira da li su sankcionisani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, su obaviješteni o započinjanju ovog procesa i pozvani da predlože eventualna alternativa rješenja”, naveli su iz Fortenova grupe.

Po završetku predloženog procesa, Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebalo da ima sankcionisane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe povjerenika Agrokora. Ovime bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicioni potencijal kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *