Norveški fond za bogatstvo zabilježio kvartalni profit od 84 milijarde dolara

Dodajte komentar

Norveški državni fond vrijedan 1,4 triliona dolara, koji predstvlja i jednog od najvećih svjetskih investitora, u prvom kvartalu ove godine zabijležio je povraćaj ulaganja od 5,9 odsto, podstaknut rastom tržišta akcija.

„To je zapravo jedan od najboljih kvartala koje smo ikada imali“, rekao je zamjenik generalnog direktora Trond Grande u video snimku objavljenom na LinkedIn-u, prenio je Reuters.

Uprkos previranju na tržištu tokom marta usljed zabrinutosti za novu bankarsku krizu, tržišta akcija su pružila najveći podsticaj fondu, sa dobitkom od osam odsto, rekao je on.

U međuvremenu, pad kamatnih stopa pogodovao je njegovom portfelju obveznica, koji je vratio skoro tri procenta.

„Porast tržišta akcija je u velikoj mjeri vođen tehnološkom i diskrecionim sektorom potrošača“, naveo je Grande u saopštenju.

Profit od 893 milijarde norveških kruna (84 milijarde dolara) je u suprotnosti sa gubitkom od 653 milijarde godinu dana ranije.

Norveška ima samo 5,5 miliona stanovnika, što znači da je po glavi stanovnika svako u dobitku 15.000 dolara.

Međutim, prinos je bio 0,06 procentnih poena ispod svog referentnog indeksa, saopštio je fond, koji je zabeležio pozitivne godišnje relativne prinose od 2009. godine.

Fond, koji štedi prihod od velike norveške industrije nafte i gasa, zabilježio je prihod od 217 milijardi kruna novih državnih sredstava tokom kvartala.

Oko 70 odsto imovine držano je u akcijama zaključno sa 31. martom, dok je 27,3 odsto uloženo u fiksni prihod, 2,4 odsto u nekretnine koje ne kotiraju i 0,1 odsto u neuvrštenu infrastrukturu za obnovljive izvore energije.

Norveška centralna banka upravlja fondom, koji posjeduje 1,5 odsto svih deonica na globalnoj berzi i ima udele u 9.200 kompanija. Prošle godine je zabeležila rekordan gubitak od 1,64 biliona kruna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *