Medojević: Spajanje BELEN-a sa susjednim tržištima je naš naredni cilj i obaveza

Dodajte komentar

Direktor državnog preduzeća Berza električne energije (BELEN) Matija Medojević u intervjuu “Vijestima najavio je da će sljedeće sedmice početi trgovina električnom energijom na crnogorskom tržištu na kome će osim državnih energetskih kompanija Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) biti prisutna vodeća regionalna i evropska imena iz ovog privrednog segmenta,poput italijanskog ENEL-a, Elektroprivrede Srbije,hrvatskog HEP-a,slovenačkih HSE i GENi-ja, EFT Montenegro koji čini dio EFT Grupe,Danske commodities i drugih.

<!–more–>

U Crnoj Gori do sada ima registrovanih 12 članova na berzi električne energije sa još tri u proceduri učlanjenja, dok su kod Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) registrovane 73 kompanije, istakao je Medojević.

On je kazao da postoji izraženo interesovanje proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije (OIE) za izlazak na berzu, što je u potpunosti razumljivo, imajući u vidu da je stanje na tržištu takvo da se cijena po megavatsatu (MWh) plaća čak i dvostruko više nego što su nekad iznosile podsticajne tarife.

“Spajanje sa susjednim tržištima je naš sljedeći cilj ali i obaveza, koja bi u praksi trebalo da znači da će Crna Gora postati ravnopravan učesnik jednog većeg i likvidnijeg tržišta električnom energijom, na kojem će se usljed veće ponude i potražnje, postići još kvalitetnija cijena. Ovo je naročito važno s aspekta EPCG-a kao najveće državne kompanije, s obzirom da će se pored potencijalno bolje cijene i za kupovinu i za prodaju, ostvariti i određene uštede kada su u pitanju troškovi izvoza u odnosu na prodaju električne energije putem stranih berzi, rekao je Medojević.

<strong>• Kada je osnovana “Berza električne energije” i šta je njen cilj?</strong>

Berza električne enegrije osnovana je 2017. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću,čiji su vlasnici EPCG CEDIS i COTEE. Cilj BELEN-a,na kojoj se od 2020. godine vrše nabavke gubitaka na distributivnoj i prenosnoj mreži (dugoročno tržište) je da bude glavna karika u uspostavljanju funkcionalnog i operativnog “dan unaprijed tržišta, koje će podstaći transparentnost i konkurentnost kada je u pitanju trgovina električnom energijom. Takođe, ovi procesi će u budućnosti olakšati integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu, te učiniti prvi korak ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu energijom, koje možemo očekivati kada postanemo punopravna članica EU. Kako su u posljednje dvije godine aktivnosti na uspostavljanju tržišta intenzivirane, sa zadovoljstvom možemo da najavimo da će Crna Gora konačno načiniti taj prvi korak ka ulasku na evropsko tržište, ali i ispuniti jednu od glavnih preporuka u okviru pregovaračkog poglavlja 15 za tekuću godinu.

<strong>• Koliko BELEN ima registrovanih članova i ko sve može da proda električnu energiju?</strong>

Na crnogorskoj berzi, nesporedno pred početak funkcionisanja već pomenutog tržišta koje je planirano za 26. april, ima 12 registrovanih kompanija sa još tri u procesu registracije. Pored osnivača kompanije i CEDIS-a, tu će biti prisutna vodeća regionalna i evropska imena iz ovog privrednog segmenta, poput italijanskog ENEL-a, Elektroprivrede Srbije, hrvatskog HEP-a, slovenačkih HSE i GENi-ja, EFT Montenegro koji čini dio EFT Grupe, Danske commodities i drugih. Imajući u vidu uporedne informacije o broju učesnika pred početak funkcionisanja berzi u Hrvatskoj i Srbiji, mogu reći da se radi o interesovanju koje nadmašuje sva očekivanja, te zasigurno predstavlja još jedan podsticaj unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Svako pravno lice koje ispunjava uslove, odnosno koje je već registrovano kod COTEE-a i ima potpisan ugovor o balansnoj odgovornosti sa COTEE-om i CGES-om, može postati učesnik berze, na kojoj se može pojaviti i sa prodajne i sa strane kupovine, bilo na dan unaprijed tržištu ili na dugoročnom tržištu za nabavku gubitaka. Sve informacije od važnosti za tu proceduru su javno dostupne na sajtu www.belen-spot.me.

<strong>• Da li ste imali razgovore sa povlašćenim proizvođačima na našem tržištu i koji je njihov stav o izlasku na berzu?</strong>

Postoji izraženo interesovanje proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije (OIE) za izlazak na berzu, što je u potpunosti razumljivo, imajući u vidu da je stanje na tržištu takvo da se cijena po megavat-satu (MWh) plaća čak i dvostruko više nego što su nekad iznosile podsticajne, feed-in tarife. S obzirom na to da postojanje lokalnog tržišta istovremeno znači i smanjenje troškova za kompanije koje se žele oprobati na berzi,za pretpostaviti je da će u narednom periodu manje-više svi proizvođači OIE izaći na tržište.Za to postoje različiti modaliteti, od samostalnog registrovanja, formiranja energetskih zadruga, do sve popularnijeg principa “virtuelnih elektrana u kojem se u zamjenu za naknadu,ustupa energija većim kompanijama,tzv.agregatorima koji je nakon toga plasiraju na određeno tržište.

<strong>• Hoće li biti spajanja sa susjednim tržištima i kojim? Šta bi to spajanje značilo za Crnu Goru?</strong>

Spajanje sa susjednim tržištima je naš sljedeći cilj ali i obaveza, koja bi u praksi trebalo da znači da će Crna Gora postati ravnopravan učesnik jednog većeg i likvidnijeg tržišta električnom energijom, na kojem će se usljed veće ponude i potražnje, postići još kvalitetnija cijena. Ovo je naročito važno sa aspekta EPCG-a kao najveće državne kompanije, s obzirom da će se pored potencijalno bolje cijene i za kupovinu i za prodaju, ostvariti i određene uštede kada su u pitanju troškovi izvoza u odnosu na prodaju električne energije putem stranih berzi. Sve navedeno bi trebalo da doprinese i omogućavanju nastavka odgovorne strateške politike koju EPCG sprovodi ka krajnjim potrošačima,koji su u prethodom periodu bili u potpunosti zaštićeni kada je u pitanju cijena energije za domaćinstva. Odluka u kom pravcu će ići spajanje sa susjednim tržištima tek treba da bude donijeta u skladu sa strateškim procjenama na nivou osnivača kompanije, ali i Vlade. Imajući u vidu tehničke mogućnosti i benefite koji se usljed spajanja mogu očekivati, naizglednije je da to budu Italija ili Srbija.

<strong>• Šta podrazumijeva uspostavljanje “Dan-unaprijed tržišta električne energije u Crnoj Gori” i šta on znači u kontekstu Poglavlja 15 energetika koje Crna Gora treba da zatvori?</strong>

U kontekstu Poglavlja 15, ovo je prvi korak ka integraciji u jedinstveno evropsko tržište na kojem će važiti identična pravila za sve učesnike. To zapravo znači da se radi o još jednom instrumentu sprovođenja EU politika koje se baziraju na brisanju granica, uklanjanju biznis barijera i standardizovanja postupaka i propisa. Zbog kompleksnosti funkcionanja sistema za protok električne energije, procesi se u ovom segmentu sprovode postepeno, prvo kroz formiranje lokalnih tržišta, zatim kroz regionalna spajanja (market coupling) sa krajnjim ciljem Đ jedinstvenim evropskim tržištem. Interesantno je napomenuti da je u zemaljama EU,kao posljedica postojanja berzanskog tržišta i velike konkurencije, moguć izbor između više distributera električnom energijom, kao što je kod nas slučaj sa npr. mobilnim operaterima.Ipak, Crna Gora je relativno malo tržište, pa je teško za očekivati nešto slično kod nas u bliskoj budućnosti.

<strong>• Koliko sada ima trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori?</strong>

U Crnoj Gori do sada ima registrovanih 12 članova na berzi električne energije sa još tri u proceduri učlanjenja, dok su kod operatera tržišta registrovane 73 kompanije.

<strong>Tržište će biti održivo i likvidno</strong>

<strong>• Imate li sada neku računicu kojom će se količinom električne energije trgovati na crnogorskoj berzi?</strong>

Iako je o tome možda nezahvalno govoriti, s obzirom na činjenicu da je jedno od osnovnih obilježja svake berze nepredvidivost, dosadašnje pokazano interesovanje kompanija za učešće na tržištu, kao i iskazana volja EPCG da bude tržišno aktivna od samog početka, govore u smjeru da će tržište biti održivo i likvidno. Ovo je sve posebno važno staviti u kontekst toga da će usluge i pouzdanost sistema biti na najvišim EU standardima i u skladu sa najboljom praksom koju već godinama širom Evrope pružaju naši servis provajderi, EPEX SPOT i BSP Southpool.

<strong>Vijesti</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *