Inflacija u eurozoni primjetno popustila u martu

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni primjetno je oslabila u martu, potvrdio je Eurostat, a rast cijena značajno je usporio i u Evropskoj uniji.

Eurostat je potvrdio procjenu o rastu potrošačkih cijena u eurozoni za 6,9 odsto u martu, iskazanom harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP). U februaru su porasle 8,5 odsto, prenosi Hina.

HICP tako pokazuje jednocifreni rast potrošačkih cijena na području primjene zajedničke valute, i to četvrti mjesec zaredom, nakon što je u novembru inflacija iznosila 10,1 odsto, pokazuju podaci statističke agencije.

Na nivou EU, indeks je pokazao rast potrošačkih cijena u martu od 8,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 9,9 odsto povećanja u februaru.

Rast potrošačkih cijena

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene uvećane su na oba područja za 0,9 odsto, nakon 0,8 odsto rasta u februaru.

Inflaciju je u prošlom mjesecu zakočilo pojeftinjenje energije za 0,9 odsto u eurozoni u odnosu na prošlogodišnji mart.

Među zemljama EU-a koje nisu članice eurozone i u martu su daleko najviše na godišnjem nivou porasle cijene u Mađarskoj – za 25,6 odsto. U Poljskoj, najvećoj ekonomiji u toj grupi, porasle su za 15,2 odsto.

Među članicama eurozone najviše stope inflacije ponovo su bilježile baltičke zemlje, pa je tako u Letoniji iznosila 17,2 odsto, u Estoniji 15,6 odsto, a u Litvaniji 15,2 odsto.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *