Credit Suisse optužen za ometanje lova na račune povezane s nacistima

Dodajte komentar

Odbor američkih senatora je rekao da je problematična švajcarska banka Credit Suisse Group ometala višegodišnju istragu o servisiranju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima.

Credit Suisse naručio je istragu o navodima organizacije za ljudska prava da je banka držala račune potencijalno povezane s nacistima i da ih nije otkrila, čak ni tokom istraga povezanih s holokaustom decenijama ranije.

Nedavna istraga odbora Senata o tom pitanju otkrila je da je banka ometala istragu i “neobjašnjivo ukinula” nezavisnog revizora koji ju je nadgledao.

“Informacije koje smo dobili pokazuju da je banka uspostavila nepotrebno rigidan i uzak opseg te je odbila da slijedi nove tragove otkrivene tokom pregleda”, rekao je republikanski senator Chuck Grassley, visoko rangirani član senatskog Odbora za budžet.

Credit Suisse je stao u obranu svoje interne revizije saopštivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ključne tvrdnje Centra Simona Wiesenthala da su neaktivni računi koje servisira Credit Suisse sadržali imovinu žrtava holokausta.

Predstavnik AlixPartnersa, konsultantske kompanije koju je Credit Suisse angažirao za istragu, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, prenosi Bloomberg Adria.

Odbor Senata rekao je da je potrebno učiniti više kako bi se otkrila vrijednost imovine određenih računa koje su držali nacisti u banci u razdoblju nakon 1945. godine.

Odbor je u saopštenju naveo da je otvorio vlastitu istragu nakon što je zaprimio “vjerodostojne tvrdnje o potencijalnim nedjelima” u vezi s internom istragom, uključujući ukidanje revizora koji ju je nadzirao.

Pportparo lrevizora odbio je da komentariše slučaj. Njegov izvještaj, koje je odbor dobio putem sudskog poziva, otkrilo je da su mnoga pitanja ostala “bez odgovora” nakon što je Credit Suisse odlučio zaustaviti reviziju.

Bivši advokat banke

“Odluka Credit Suisse da zaustavi reviziju usred posla ostavila nas je bez odgovora na mnoga pitanja, uključujući ona o temeljitosti njihovih ranijih istražnih napora, opsegu do kojeg je služila nacističkim interesima i ulozi banke u pružanju usluga nacistima koji bježe od pravde nakon rata”, izjavio je bivši advokat banke Neil M. Barofsky, čija punomoć o zastupanju je povučena u novembru prošle godine prenose svjetski mediji.

Iz Credit Suissea su reagovali u utorak saopštenjem na izjavu advokata u kojem su poručili da Barofskyjeve izjave su “činjenično netačne i riječ je o nepotkrijepljenim tvrdnjama koje se temelje na nepotpunom razumijevanju činjenica. Banka odlučno odbacuje ova lažna predstavljanja”, stoji u reakciji banke iako su izostavili navesti konkretno o kojim greškama je konkretno riječ.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *