“Banke ne mogu eliminisati sve rizike”

Dodajte komentar

Izvršni direktor UniCredit SpA Andrea Orcel rekao je da je njegov pristup usred nedavnih turbulencija u bankarskom sektoru “standardno čvrst”, te da je njegova banka dobro kapitalizovana i likvidna.

Nedavni propusti “bili su izolovani slučajevi, bili su prilično idiosinkratični te su naglasili da se regulativa mora dosljedno primjenjivat ne samo na banke bilo koje veličine, već i na sve finansijske posrednike”, rekao je Orcel u srijedu u intervjuu za Bloomberg New Economy Gateway Europe blizu Dablina.

Kolaps Silicon Valley Bank i hitno spašavanje Credit Suisse Group AG prošlog mjeseca uznemirili su ulagače i postavili pitanja o široj stabilnosti finansijske industrije u vrijeme brzog rasta kamatnih stopa i veće inflacije.

Izvršna vlast je tvrdila da su banke izgrađene na povjerenju. Iako je evropska bankarska regulativa funkcionisala tokom nedavnih turbulencija, nerealno je očekivati ​​da će banke moći eliminisati sve rizike – to bi poništilo ulogu koju bi trebale igrati u ekonomiji, rekao je Orcel.

“Kada imate takve situacije, ljudi se podsjećaju da banke nisu sve iste, da postoje jake banke i manje jake banke”, rekao je Orcel. “Stoga imate protok depozita i protok likvidnosti od slabijih banaka prema jačim bankama.”

Bankarska unija

S prisutnošću u 13 zemalja, uključujući veliki posao u Njemačkoj, Orcel je rekao da UniCredit želi biti banka za Evropu. Ali prekograničnu konsolidaciju smatra teškom jer nema dovoljne podrške.

Integriranija EU “stvorila bi golemu priliku za UniCredit”, rekao je. Ali UniCredit ne može postati panevropska banka ako je EU rascjepkana. Nijedna druga banka to ne može”.

Rascjepkano evropsko bankarstvo po nacionalnim linijama nakon finansijske krize 2008. i tada nastale političke prepirke oko podjele rizika su spriječile dovršetak uspostavljanja jedinstvenog tržišta na kojem zajmodavci mogu slobodno premještati kapital i likvidnost preko granica. Prošlogodišnji pokušaj nije uspio riješiti zastoj, iako je Evropska komisija ove sedmice pokušala vratiti zamah s ograničenijim paketom mjera.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *