Prošle godine 40.000 novozaposlenih, mahom u državnim preduzećima i administraciji

Dodajte komentar

U prošloj godini evidentirano je skoro 40 hiljada novozaposlenih u Crnoj Gori. Iz Sindikata javne uprave odgovaraju da oni mahom pošli u državna preduzeća, i državnu upravu, u kojoj su zaposleni na određeo vrijeme. Sve to u NVO sektoru čitaju kao partijsko zapošljavanje.

Premijer Dritan Abazović pohvalio se nedavno da je nikad više zaposlenih u Crnoj Gori i da je samo 18 odsto onih koji nemaju posao.

Da je tako potvrđuju i podaci Monstata koji kažu da je u četvrtom kvartalu 2022. platu primalo 85,6 odsto radno sposobnog stanovništva,dok je njih 43.000 bilo nezaposleno.

No, pitanje svih pitanja je gdje se prošle godine zaposlilo 38.000 ljudi?

“U javnosti se s pravom komentariše da je dio tih zaposlenja otišao u javni sektor koji je prebukiran i prenatrpan. Nažalost Monstat, ni drugi organi ne vode jedinstvenu statistku o zaposlenosti u javnom sektoru u najsirem smislu”, poručila je Milena Muk iz Instituta Alternativa.

Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata javne uprave kaže da se veći broj zaposlenja primjećuje u jakim državnim preduzećima, EPCG, CEDIS i Termoelektrana Pljevlja.

“Što se tiče privatnog sektora tu je nedodstatak radnika, i stručnog kadra”, kaže Rakočević.

Novinar Vuk Vujisić smatra da se statistika zaposlenosti promijenila iz više razloga. Jedan od njih je i taj što je veliki broj radnika sa crnog tržišta prešlo u regularne tokove.

“Mislim da su program Evropa sad i otvaranje novih preduzeća i transfer ljudi sa crnog tržišta odigrali svoje, jeste bolja situacija sa zapošljivosti”, navodi Vujisić.

Da je partijsko zapošljavanje na sceni tvrde sagovornici TVCG.

“Ističe se kvantitet u odnosu na kvalitet, jer su pretpostavljamo sve na uštrb partijskih zapošljavanja”, kaže Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata javne uprave.

“To komentarišem kao nevoljnost partija i donosilaca političkih odluka da se odreknu privilegija iz javnog sektora kao utočišta za svoje simpatizere i podržavaoce”, kaže Milena Muk.

Uprkos obećanjima da će smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, u praksi imamo situaciju da ih je na platnom spisku sve više.

Iako promjena vlasti nije donijela nove vrijednosti, Vujisić poručuje da jeste slobodu. Ta sloboda je građanima otvorila vidike, a predsjednički izbori partijama lekciju.

“Tranzicija je počela i mislim da će se sad partije takmičiti da budu bolje, a ne da strahom i zapošljavanjem dobijaju glasove”, poručio je Vujisić.

Koliko će tranzicija trajati i hoće li preglomazna javna uprava preživjeti, pitanja su koja se sve češće mogu čuti u javnosti. Na koji načnin će se neka buduća vlast odnositi prema ovom problemu znaćemo već nakon zakazanih junskih izbora.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *