Ruska centralna banka: Karticu Mir prihvata devet, razmatra još 15 zemalja

Dodajte komentar

Devet zemalja omogućilo je transakcije ruskom bankovnom karticom Mir, objavila je centralna banka te zemlje, a prema ruskim medijima još njih petnaestak razmišlja o  prihvatanju.

Ruski zvaničnici traže inovativna rješenja kako bi doskočili problemu onemogućenog pristupa glavnim globalnim platnim sistemima koji su blokirale zapadne zemlje sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Bankovnu karticu Mir Rusija je uvela kao alternativu Visi i Mastercardu, a dobila je na značaju nakon obustave poslovanja američkih konkurentskih kartičnih kuća u Rusiji i prestanka važenja kartica izdatih u Rusiji. Moskva raznim načinima nastoji da pridobije takozvane “prijateljske” zemlje, odnosno one koje joj nisu uvele sankcije, da prihvate njihovu bankovnu karticu, ali više ne objavljuje koje države su omogućile plaćanje Mirom.

Bjelorusija i Kazahstan bile su prve čije su banke počele da prihvataju Mir kartice 2018. godine, navodi ruska agencija TASS.

Centralna banka Rusije navodi da je prošle godine, zahvaljujući razvoju i geopolitičkim faktorima, izdato 60 odsto više, odnosno 182,3 miliona.

“Svjedočimo vrlo pozitivnoj dinamici, uprkos svim spoljnim činiocima”, rekla je Ala Bakina, direktorica sektora za nacionalni platni promet pri centralnoj banci.

Međutim, banke u nekim ‘prijateljskim’ zemljama, uključujući Tursku, Kirgistan i Tadžikistan, obustavile su transakcije karticama Mir nakon što je američko ministarstvo finansija na ‘crnu listu’ dodalo čelnika ruskog Nacionalnog sistema kartičnog plaćanja (NSPK) Vladimira Komleva. Vašington je time signalizirao da bi se i oni koji posluju s NSPK-om mogli suočiti s ograničenjima.

Čelnik NSPK-a rekao je da će se u idućim mjesecima transakcije Mirom omogućiti na Kubi.

“Radimo na inovativnim načinima plaćanja”, dodao je.

Meksički ambasador u Rusiji Eduardo Viljegas Megijas izjavio je u četvrtak za agenciju TASS da je Meksiko spreman za razgovore o prihvatanju bankovne kartice Mir.

“Uvođenje Mir kartica trenutno zvanično nije na dnevnom redu, ali Meksiko je uvijek otvoren za razgovore”, rekao je ambasador.

Još petanestak zemalja izrazilo je spremnost da omogući plaćanje Mirom, objavila je ruska agencija TASS.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *