Damjanović sa predstavnicima američke administracije i kompanija o saradnji oblasti energetike

Dodajte komentar

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović sa saradnicima sastao se sazvaničnicima američke državne administracije, te kompanijama koje bi mogle biti budući investitori u Crnoj Gori.

Kako su naveli iz resornog ministarstva, u fokusu ovih razgovora još jednom je bila izgradnja terminal za tečni gas o kojima se pregovara već pet godina kako bi naša zemlja postala jedno od važnih distributivnih tačaka za tečni gas iz Sjedinjenih država.

Na sastanku sa zamjenikom ministra energetike u američkom Ministarstvu energetike, Bredom Krabtrijem zaduženim za fosilna goriva i upravljanje  ugljovodonicima, Damjanović je razgovarao o intenziviranju saradnje Crne Gore i  SAD-a u oblasti energetike i stvaranju uslova za mnogo veći angažman američkih kompanija na crnogorskom trzistu.

“Zajednički je konstatovano da je energetska sigurnost od ključne važnosti za dalji razvoj Crne Gore i regiona, pa je u tom smislu, sa vodećim čovjekom američke Vlade za ovu oblast,  razmotreno nekoliko energetskih projekata, sa akcentom na izgradnju terminala za tečni gas (LNG) koji bi, kako je ocijenjeno, mogao postati važno čvorište na Zapadnom Balkanu”, navedeno je iz Ministarstva finansija

Prvi čovjek MF razgovarao je i sa Aleksom Vitingtonom, direktorom za međunarodne odnose kompanije Cheniere, najvećim snabdjevačem tečnim gasom u Evropi i drugim u svijetu. Bilo je riječi o načinu na koji Crna Gora može biti dio energetske transformacije, kroz izgradnju LNG terminala, pa su u tom pravcu dogovoreni i konkretni koraci moguće saradnje Crne Gore i ove renomirane svjetske kompanije.

“Ministar Damjanović sastao se i sa Dejvidom De Falkom, zamjenikom ministra trgovine za Evropu i Evroaziju, sa kojim je takođe razgovarao o mogućim ulaganjima američkih kompanija u Crnu Goru, čiji bi fokus, osim  energetike, bile  digitalne tranformacije i transport, u okviru kojeg je, kao prioritet, istaknut nastavak izgradnje autoputa prema susjednoj Srbiji. De Falko je ukazao na značaj međusobne saradnje država Zapadnog Balkana, istakavši da podržava  različite regionalne inicijative koje stvaraju uslove za ozbiljna ulaganja američkih kompanija u ovom regionu. Zajednički je ocijenjeno da su od neprocjenjivog značaja posjete zainterosovanih investitora, poput dolaska Američke trgovinske misije u Crnu Goru, u novembru prošle godine, nakon čega je uslijedila i realizacija konkretnih projekata”, stoji u saopštenju Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *