Korekcija dolara će se nastaviti bez obzira na američku inflaciju

Dodajte komentar

Trgovci valutama možda očekuju daleko opuštenije razdoblje od kolega na drugim tržištima oko podataka o inflaciji u SAD-u u srijedu usred očekivanja da bilo kakav porast cjenovnih pritisaka neće uspjeti održati dobitke dolara.

To je zato što su ulagači uvjereni da su Federalne rezerve blizu vrhunca svog ciklusa pooštravanja čak i u najopasnijim scenarijima. Dolar se borio s oporavkom čak i nakon što su prošlonedjeljni obračuni plata veći od očekivanog potaknuli prinose na trezorske obveznice.

“Očekujemo da će američki dolar oslabiti kako američki rast i premija kamatne stope u odnosu na ostatak svijeta erodiraju u nadolazećim mjesecima”, napisala je Solita Marcelli, glavna direktorica za ulaganja u Americi u UBS Global Wealth Managementu.

Indeks Bloomberg Dollar Spot pao je gotovo 10% otkako je u septembru dostigao rekord, jer je Fed usporio tempo povećanja kamatnih stopa. Euro i britanska funta porasli su tijekom prošlog mjeseca jer trgovci očekuju da će tamošnje centralne banke podići gotovinske stope u sljedećih šest mjeseci, dok će Fed vjerovatno ostati na čekanju prije nego što kasnije ove godine smanji troškove zaduživanja, prenosi SEEbiz.

“Padajući trend dolara mogao bi se malo zaustaviti u kratkom roku, potpomognut očekivanjima novog povećanja Fed-a sljedeći mjesec”, napisali su u bilješci analitičari TD Securitiesa predvođeni Markom McCormickom. “I dalje očekujemo dublju korekciju dolara u nadolazećim mjesecima, pa bismo iskoristili svaki porast kao priliku da ga preprodamo.”

Strahovi vezani uz obveznice i dionice porasli su ove nedjelje jer se ulagači spremaju za mogućnost da će objava CPI-ja u srijedu izazvati brze promjene na tim tržištima. Nasuprot tome, vidi se da se trend pada dolara nastavlja uprkos podacima s JPMorganovim mjeračem volatilnosti valute razvijenog tržišta koji opada drugu nedjelju zaredom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *