Buffett: Udio u TSMC-u prodao sam iz geopolitičkih razloga

Dodajte komentar

Warren Buffett nazvao je geopolitičke napetosti “razmatranjem” u odluci Berkshire Hathaway Inc da proda većinu svog udjela u tajvanskom proizvođaču čipova TSMC samo nekoliko mjeseci nakon što ga je kupio, izvijestio je Nikkei u utorak.

Berkshire je između jula i septembra 2022. kupio više od 4,1 milijarde dolara dionica Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ali je u februaru rekao da je prodao 86% svog udjela do kraja godine.

Veličina ulaganja sugerisala je da je Buffett, a ne jedan od njegovih menadžera portfolija Berkshirea, kupio dionice Berkshirea, a prodaja je bila neočekivana s obzirom na to da milijarder preferira dugoročno ulaganje.

U intervjuu za Nikkei, Buffett je opisao TSMC kao kompaniju kojom se dobro upravlja, ali je rekao da Berkshire ima bolja mjesta za raspoređivanje kapitala.

Buffett je bio u Japanu kako bi se sastao s pet japanskih trgovačkih kuća u koje Berkshire ulaže.

Kina tvrdi da je Tajvan njen, što Tajvan odbija. Napetosti oko demokratski upravljanog ostrva su rasle, posebno kada se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem prošle nedjelje.

Berkshire posjeduje nekoliko desetina kompanija uključujući BNSF željeznicu i osiguranje automobila Geico. Takođe ulaže u desetine dionica, uključujući Apple Inc., proizvođača iPhonea, na kojeg Buffett gleda više kao na potrošačku nego na tehnološku kompaniju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *