Otvoreni javni pozivi: Više od tri miliona bespovratnih sredstava za veću konkuretnost privede

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma raspisalo je danas javne pozive za bespovratnih tri miliona eura namijenjenih unapređenju konkurentnosti privrede, te 175.000 za razvoj i promociju zanatstva.

Zainteresovani mogu na sljedećim linkovima preuzeti pozive za unapređenje konkurentnosti privrede i za razvoj i promociju zanatstva. Pozivi su otvoreni do septembra, a prijave se vrše putem portala: programi.gov.me

Kako je rečeno na današnjem predstavljanju, MERT je iz energetskog paketa Evropske unije povuklo i pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća koja će biti korištena na naredna dva programa za unapređenje energetske efikasnosti u turizmu i prerađivačkoj industriji.

“Dobre vijesti su da ćemo – jednim dijelom iz budžeta, jednim dijelom iz sredstava Evropske unije – našoj privredi podijeliti skoro osam miliona eura, što je najviše do sada. Mislim da će to biti jedan snažan podsticaj crnogorskoj privredi. Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje”, kazao je resorni ministar Goran Đurović.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede od 3 miliona eura je paket finansijske i nefinansijske podrške za jačanje i razvoj crnogorske privrede. Cilj je povećanje konkurentnost malih i srednjih preduzeća, sa posebnim naglaskom na žene i mlade u biznisu i preduzeća iz manje razvijenih opština. Preduzećima će biti omogućeno do 50% refundacije troškova, odnosno do 70% za žene i mlade koji su vlasnici preduzeća, a čak do 80% povrata za firme iz manje razvijenih opština.

Programom je predviđeno devet programskih linija i to za:

Nabavku opreme velike vrijednosti;

Podršku malim ulaganjima;

Podršku digitalizaciji;

Podsticaj cirkularne ekonomije;

Podršku internacionalizaciji;

Unapređenje marketinga;

Vaučeri za žene i mlade u biznisu;

Početnike u biznisu;

Pružanje mentoring usluga.

“Ovi programi kreirani su tako da odgovaraju potrebama privrede. Posebno izdvajam Vaučere za žene i mlade, gdje upravo zbog potreba ove ciljne grupe, dajemo sredstva avansno do 70% da bi pokušali da eliminišemo barijeru sa kojom se suočavaju, a to je da nemaju sopstvenih sredstava”, kazala je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

U okviru Programa za razvoj i promociju zanatstva biće dodijeljeno 175.000 eura za nabavku opreme i alata za zanatsku djelatnost, kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

“Odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu”, kazala je generalna direktorica Direktorata za industriju i regionalni razvoj Renata Milutinović.

I za ovaj program predviđeno je dodatnih 10% podrške za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore, dok je za žene i mlade predviđeno dodatnih 5%. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura.

Javni pozivi za Programe takođe su objavljeni na sajtu i društvenim stranicama MERT i na portalu biznis.gov.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *