I Crna Gora među 180 zemalja na Expo 2025 u Osaki

Dodajte komentar

Crna Gora biće jedna od zemalja učesnica naredne Svjetske izložbe Expo 2025 koja će biti održana u Osaki.

Kako je rečeno na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Expo u Osaki biće odžan od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine i učešće je već prihvatilo više od 150 država, a organizatori najavljuju 28 miliona posjetilaca.

Na sjednici je razmatran Plan učešća Crne Gore na Expo-u u kojem su izloženi ciljevi učešća, pregled ključnih aspekata projekta kao što su dizajniranje i opremanje izlagačkog prostora, razvoj programa, promocija i logistika. Takođe, predstavljen je prijedlog cjelokupnog budžeta projekta koji još nije dostupan javnosti.

“Svjetske izložbe su platfoma za međunarodnu promociju i jačanje imidža države u inostranstvu i sve vitalnije sredstvo javne diplomatije. Učešće Crne Gore na Expo-u otvara brojne mogućnosti za uspostavljanje novih i jačanje postojećih diplomatskih i ekonomskih veza, brendiranje države, porast stranih direktnih investicija  i privlačenje turista. Dobro osmišljeni nacionalni paviljoni omogućavaju državama učesnicama da se istaknu, da pokažu svoje potencijale i da otvore dijaloge u brojnim oblastima, kako sa državom domaćinom Expo-a tako i sa ostalim državama učesnicima.Crna Gora je do sada  četiri puta učestvovala na Svjetskim izložbama. Prvi put, još kao Knjaževina Crna Gora, 1905. godine na Expo u Liježu, a nakon obnove nezavisnosti kontinuirano je učestvovala na svim Expo-ima koji su se održali od tada: u Šangaju 2010. godine, u Milanu 2025. i  u Dubaiju 2021-2022”, podsjećaju iz ministarstva.

Članovi organizacionog odbora su predstavnici sedam resora, kabineta predsjednika države, predsjednika Vlade, Agencije za investicije, Nacionalne turističke organizacije, Privredne komore i Savjeta stranih investitora.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *