Stvorena najlakša boja na svijetu: Traje stotinama godina, odbija toplotu i štedi energiju

Dodajte komentar

Naučnici su razvili novu boju koja odbija toplotu  i štedi energiju, dolazi u bilo kojoj nijansi i trebala bi trajati vjekovima. To je takođe najlakša boja stvorena do sada. Naime, nije napravljena od pigmenta, već se stvara strukturalno kroz raspored nanočestica.

Stručnjaci su ovu kreaciju nazvali “plazmonska boja”. Na osnovu njihovih proračuna, potrebno je samo 1.4 kilograma da se njome oboji Boeing 747. Inače bi za taj isti posao bilo potrebno najmanje 454 kilograma komercijalne boje. No, treba napomenuti da je plazmonska za sada boja kreirana samo u laboratoriji i da će trebati neko vrijeme da dođe do masovne proizvodnje.

Efikasno štedi energiju

Ovaj nevjerovatan premaz odražava cijeli infracrveni spektar, tako da se apsorbuje manje topline. Naučnici navode da površine ispod plazmonske boje ostaju 13 do 16 stepeni Celzijevih hladnije nego što bi bile da su prekrivene običnom bojom, piše Science Alert.

“Preko 10 posto ukupne električne energije u SAD-u odlazi na korištenje klima uređaja, tako da bi upotreba ove boje dovela do značajnih ušteda energije. S manjim korištenjem električne energije za hlađenje, smanjile bi se i emisije ugljendioksida, što bi ublažilo globalno zagrijavanje”, rekao je stručnjak za nanotehnologiju Debashis Chanda sa Univerziteta Centralna Florida.

Stvar je u nedostatku pigmenta

Boje na bazi pigmenta zahtijevaju specifične molekule za izgradnju nijanse, a obično su u modernim bojama ti pigmenti umjetno sintetizovani. Svojstva pojedinačne molekule kontrolišu koliko se svjetlosti apsorbuje i, prema tome, koja boja nastaje. To znači da za svaku novu boju treba imati drugi pigment.

Za razliku od toga, plazmonska boja koristi nanočestice dvaju bezbojnih materijala – aluminijuma i aluminijum oksida. Njihovim raspoređivanjem po aluminijskom ogledalu obloženom oksidom moguće je kontrolisati kako se svjetlost raspršuje, reflektuje ili apsorbuje Putem sličnog procesa nastaje bogata boja na krilima leptira.

“Normalna boja blijedi jer pigment gubi sposobnost upijanja fotona”

Zbog toga je ova strukturalna boja tako lagana; dostiže svoju punu nijansu pri debljini od samo 150 nanometara. Istovremeno, ima i dug vijek trajanja jer su naučnici kombinovali svoje strukturne ljuskice boje s komercijalnim vezivom. Prema njihovim procjenama, ta bi boja mogla trajati stotinama godina.

“Normalna boja blijedi jer pigment gubi sposobnost upijanja fotona, a ovdje nismo ograničeni tim procesom. Jednom kada nešto obojimo strukturalnom bojom, to bi trebalo trajati vjekovima”, rekao je Chanda.

Istraživanje naziva Ultralight plasmonic structural color paint objavljeno je u časopisu Science Advances, prenosi Index.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *