CBCG: Izmjenama zakona o Centralnoj banci može biti ugroženo dalje korišćenje eura u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore saopštila je da je dostavila dopis predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, povodom 55. sjednice Odbora, na kojoj je prva tačka dnevnog reda bio Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci. Iz CBCG ističu da ukoliko bi Skupština Crne Gore podržala Predlog zakona koji “direktno potkopava nezavisnost Centralne banke” omogućavajući skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke čime bi se ugrozilo pristupanje Crne Gore EU ali i moglo dovesti u pitanje korišćenje eura u našoj državi.

Dokument je, kako ističu iz CBCG, dostavljen i na ključne međunarodne adrese involvirane u proces usklađivanja ovog zakona sa regulativom Evropske Unije i najboljom međunarodnom praksom.

“Dopisom je ukazano na politizaciju i ignorisanje zvaničnih ocjena Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda u vezi Predloga zakona koji direktno potkopava nezavisnost Centralne banke Crne Gore. Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke direktno utiče i na, Ustavom Crne Gore, garantovanu nezavisnost CBCG, čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji”, naglašavaju iz CBCG.

Naime, kako su pojasnili, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je “puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbjeđuje i mandatom Savjeta CBCG dužim od mandata Skupštine, odnosno dužinom mandata Savjeta Centralne banke koji ne zavisi od izbornih ciklusa”.

Skraćivanjem mandata Savjeta Centralne banke, ukazuju iz CBCG, ugrožava se i zatvaranje poglavlja 17, a čak se “može dovesti u pitanje i dalje korišćenje eura u Crnoj Gori”.

“U dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom, Crnoj Gori je ostavljena mogućnost da, uprkos unilateralnoj eurizaciji, nastavi da koristi euro kao valutu, a prvi preduslov za to je puna nezavisnost Centralne banke. Ukoliko bi Skupština Crne Gore podržala Predlog zakona koji je danas usvojen na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Crna Gora bi prekršila svoju obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim je propisano da svi zakoni koji se odnose na zajedničke tekovine Evropske unije, prije usvajanja moraju biti poslati Evropskoj komisiji na mišljenje i saglasnost”, ističu u saopštenju.

Iz Centralne banke Crne Gore napominju da je u pratećem materijalu koji je uz Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci dostavljen skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, navedeno da “Predlog ne tretira relevatne direktive Evropske Unije, čime su obmanuti i poslanici i javnost”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *