Sedmica dobrih vijesti na svjetskim tržištima

Dodajte komentar

Ova sedmica donijela je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.

Inflacija u eurozoni u martu je pala na 6,9 odsto a time i ispod očekivanja. Istrovremeno se raspoloženje potrošača u Njemačkoj popravilo već šesti mjesec zaredom. Ovoga puta glavni razlog poboljšanja raspoloženja potrošača i smirivanja inflacije leži u postzimskom padu cijena energenata, posebno benzina i lož ulja.

Uprkos poboljšanju raspoloženja potrošača u martu, maloprodaja u Njemačkoj u februaru je ponovo bila umjerena. To je na mjesečnom nivou smanjeno za 1,3 odsto, a na godišnjoj za sedam odsto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećoj evropskoj ekonomiji, dok se inflacija u eurozoni usporava, ujedno smanjuje vjerojatnost naglog rasta kamata u budućnosti u eurozoni.

Što se tiče cijena u Njemačkoj, tamo se godišnja inflacija “smirila” na 7,4 odsto. Inflacija energenata naglo je usporila u Njemačkoj na 3,5 odsto s 19,1 odsto u februaru, dok su cijene hrane porasle brže na 22,3 odsto, u odnosu na 21,8 odsto što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec. Takođe, na račun pada cijena energenata, inflacija u Španiji usporila je na 3,3 odsto u martu – najniži nivo od avgusta 2021. i niži od tržišnih očekivanja.

Azijska tržišta takođe su ojačala ove sedmice a dionice u Hong Kongu imale su najveće dobitke u srijedu jer su dionice Alibabe oštro porasle nakon što je kineski tehnološki div najavio veliku reorganizaciju koja će firmu podijeliti u šest poslovnih grupa, s ciljem “otključavanja vrijednosti za dioničare”.

Uprkos kontinuiranim rizicima na američkom hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina i uprkos generalnim rizicima povezanim s rastom kamatnih stopa, situacija na svjetskim berzama tek se ove sedmice smirila. Gotovo sve svjetske berze su porasle istovremeno, uključujući i hrvatsku, koja je u posljednje vrijeme bila jedno od snažnijih i najprofitabilnijih tržišta dionica.

SEEbiz/M.Majić

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *