NPCG: Cijene karata veće da bismo završili ulaganja u infrastrukturu

Dodajte komentar

Uvećanje cijena karata za ulazak u svih pet nacionalnih parkova Crne Gore Vlada je potvrdila nakon što je javno preduzeće koje upravlja ovim zaštićenim pordučjima dalo predlog novog cjenovnika.

Nove naknade za ulazak u NP Skadarsko jezero i NP Durmitor iznosiće pet eura, za NP Biogradska gora četiri eura, a za NP Lovćen i NP Prokletije tri eura. Takođe, uvedene su i tri nove naknade: za vožnju turističim vozom, te za organizovanje džip i kombi tura.

JP Nacionalni parkovi Crne Gore u saopštenju su naveli da je riječ o donesene izmjene “imaju uporište ima u Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima”.

“Podsjećamo javnost na niz pogodnosti za posjetioce od kojih izdvajamo besplatan ulazak u svih pet nacionalnih parkova za djecu do 15 godina, kao i na umanjenu cijenu godišnje ulaznice za nacionalne parkove koja podrazumijeva neograničen broj ulazaka u svih pet zaštićenih područja, po cijeni od 13,50 eura. Ovom cijenom godišnje ulaznice za sve parkove želimo podstaći posjetioce da po povoljnijim uslovima borave na prostoru nacionalnih parkova tokom jedne kalendarske godine. Takođe, za unaprijed najavljene grupe učenika, studenata, penzionera, sindikalnih organizacija, planinarskih društava naknada za ulazak u parkove umanjuje se 50 odsto”, naveli su iz NPCG.

Razlog više za novi cjenovnik vide i u tome da se iznosi nisu mijenjali u proteklih 10 godina, “dok su se cijene u turizmu za različite usluge u Crnoj Gori značajno povećale”.

“Kada je riječ o najnovijim izmjenama visina naknada, ističemo da one ne predstavljaju ishitrenu odluku već posljedicu niza negativnih faktora koji su posljednjih godina uticali na ukupne turističke tokove, kao i posljedicu nedostatka sredstava za realizaciju aktivnosti definisanih strateškim dokumentima JPNPCG. Stupanjem na snagu ove Odluke obezbijediće se prihodi koji će se koristiti za zaštitu, razvoj i unapređenje nacionalnih parkova, realizaciju programskih aktivnosti, a samim tim unapređivanje i kvalitetnije sprovođenje planova i programa upravljanja nacionalnih parkova. Takođe, stvoriće se uslovi za realizaciju Finansijskog plana JP NPCG za 2023. godinu, posebno u dijelu obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finalizaciju započetih investicionih ulaganja u infrastrukturu”, zaključuju iz NPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *