Odluka o nasljedniku Jovanića iduće sedmice

Dodajte komentar

Juče su članovi Sudskog savjeta, između ostalih, organizovali intervjue sa sudijama podgoričkog Osnovnog suda Draganom Babovićem i Mladenom Grdinićem koji su kandidati za predsjednika Privrednog suda.

Babović se do sada već jednom prijavio, ali kako nije imao dovoljno bodova na intervjuu, Sudski savjet je ponovo raspisao konkurs, na koji se ovog puta javio i Grdinić. Ovo mjesto upražnjeno je gotovo godinu, otkad je u lani u maju uhapšen bivši predsjednik Blažo Jovanić. Vršiteljka dužnosti predsjednice je sutkinja Dijana Raičković. O novom kandidatu bi, kako je nezvanično potvrđeno Pobjedi iz Sudskog savjeta, trebalo da odluče na sjednici naredne sedmice.

U fokusu Babovićevog programa je zahtjev da se iz zgrade suda iseli Monstat, zahtjev da se poveća broj sudija, kao i da se redovno razmatraju rezultati i kvalitet rada svakog pojedinačnog sudije. Smatra da javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa radom suda te daje potreban napor da se vrati povjerenje građana i ugled suda.

Grdinić je takođe stava da nema dovoljno sudija i predlaže da Sudski savjet analizom biografija utvrdi koliko sudija će uskoro u penziju kao i mogućnost premještanja sudija iz drugih sudova. Smatra daje potrebno uvesti prekovremeni rad i angažovati veći broj savjetnika, što bi doprinijelo i ujednačanju sudske prakse i povećanju kvaliteta odluka. Navodi da će se boriti protiv zloupotreba prava koja utiču na odugovlačenje spora, ali iprocesuiranjem svjedoka ili vještaka u slučaju neodazivanja, odnosno neblagovremenih nalaza. Smatra da je neophodna veća transparentnosti saradnja sa medijima, udruženjima vještaka, izvršitelja, notara i upravnika.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *