Vlada za “čarlija” plaća 5,2 miliona dolara

Dodajte komentar

Vlada će za otkup ,,embraera“ registarskih oznaka 4O-AOC, kodnog imena ,,čarli“, brazilskoj BNDS banci platiti 5,2 miliona dolara, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Na sjednici Vlade u četvrtak je saopšteno da su predstavnici crnogorske i brazilske vlade završili proces pregovora i utvrdili cijenu, koju tada nijesu precizirali.

“Utvrđena visina iznosa koji treba opredijeliti je 5,2 miliona dolara, a sredstva će biti izmirena iz budžetske rezerve”, kazali su Pobjedi iz MKI.

Državni sekretar MKI-ja Admir Šahmanović je u četvrtak saopštio da se sada samo čeka mišljenje zaštitnice imovinsko-pravnih interesa kako bi se prešlo u drugu fazu i predložilo Vladi da izvrši otkup ovog vazduhoplova.

Iz MKI je našoj redakciji saopšteno da će nakon otkupa vlasnik ovog aviona biti Vlada.

“Vlada će sagledati sve mogućnosti da se nakon servisa i stavljanja aviona u plovidbeno stanje razmotri opcija da se vazduhoplov iznajmi, to jest da u zakup kompaniji To Montenegro”, rekli su iz MKI, ali nijesu precizirali koliko će koštati vraćanje aviona u plovidbeno stanje.

,,Čarli“ je posljednje dvije godine parkiran na aerodromu u Podgorici i u lošem je stanju, a za vraćanje u plovidbeno stanje ranije je rečeno da treba najmanje osam miliona dolara.

Avion ,,čarli“ koristio je bivši nacionalni avio-prevoznik Montenegro erlajnz (MA) po osnovu finansijskog lizinga sa brazilskom BNDS bankom. Vlada je 2010. garantovala Brazilcima da će im, u slučaju da MA ne izmiri sve obaveze, obezbijediti reisporuku aviona. Kako je MA ostao dužan četiri rate, Brazilci su od Vlade zahtijevali da im plati 5,2 miliona dolara ili isporuči avion što bi državu koštalo 12 miliona.

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, bezuspješno je 2021. godine pregovarala sa To Montenegrom i Vladom Zdravka Krivokapića o kupovini „čarlija“, tražeći da im isplate 5,3 miliona dolara u tri godišnje rate. Vlada Krivokapića odobrila je u junu 2021. godine kupovinu aviona, ali je kompanija To Montenegro kasnije odustala i obavijestila je 16. novembra 2021. godine Vladu da nema para za to.

Pobjeda je ranije objavila da „čarli“ nema jedan motor, kao i da mu je propao stajni trap. Bivša stečajna uprava MA dok je stečajni upravnik bio Saša Zejak prethodno je tvrdila da To Montenegro neovlašćeno skida djelove sa „čarlija“ i ugrađuje ih u svoja dva ,,embraera“, što su iz državne kompanije negirali. Stečajna uprava je zbog toga podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih lica.

Vlada je u četvrtak odlučila da iz budžetske rezerve isplati To Montenegru 113.954 eura za osiguranje ovog aviona.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *