Yellen: Smanjili smo rizik od daljih bankrota i gubitaka

Dodajte komentar

Američki bankarski sistem se stabilizuje nakon snažnih akcija regultora, ali bi američka vlada mogla dodatno da podrži depozite u manjim bankama ako to bude potrebno, stav je američke ministarke finansija Janet Yellen.

U pripremljenim bilješkama za sastanak Američkog udruženja banaka, u koje je imala uvid agencija Reuters, Yellen je navela da je vlada preduzela mjere zaštite neosiguranih depozita u dvije propale banke i da kreiraju nove izvore likvidnosti. Time je Fed “pokazao odlučnu posvećenost preduzimanju nephodnih poteza za sigurnost deponenata i bankarskog sistema”.

Više od nedjelju nakon što je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zatvorila banku Silicijumske doline (SVB) i banku Signature, Yellen je rekla i da su “odlučne i snažne” akcije ojačale povjerenje javnosti u američki bankarski sistem.

“Koraci koje smo preduzeli nisu bili fokusirani na pomoć određenim bankama ili klasama banaka. Naša intervencija bila je neophodna da zaštitimo širi bankarski sistem SAD. A slične akcije mogle bi da budu opravdane ako manje institucije trpe zbog depozita koji predstavljaju rizik po nelikvidnost”, ocijenila je američka ministarka.

Ona je smatra da su akcije FDIC-a, Feda i Trezora smanjile rizik od daljih bankrota banaka, što bi nametnulo gubitke Fondu za osiguranje depozita. Neke bankarske grupe pozvale su na privremene univerzalne garancije za sve depozite u američkim bankama, što je procedura koja zahtijeva odobrenje Kongresa.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *