Jedinstveni carinski šalter biće dostupan za tri i po godine

Dodajte komentar

Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

To je istakao na Završnoj radionici povodom izrade ovog strateškog dokumenta, a koju je organizovana uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), kazao da će implementacija tog projekta dovesti do percipiranja Crne Gore kao integrisanog dijela regiona, odnosno EU. Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim analizima važećeg pravnog i regulatornog okvira Crne Gore i postojećih poslovnih procesa u institucijama, kao preporuke za pojednostavljenja procedura koje je potrebno sprovesti kako bi se omogućio potpuno elektronski jedinstveni šalter.

Kako su istakli iz resornog ministarstva, implemetiranje ove aplikacija omogućiće elektronsko podnošenje zahtjeva i sve dokumentacije potrebne za uvoz, izvoz i tranzit robe preko jedne ulazne tačke, nakon čega će biti stavljeni na raspolaganje svim nadležnim organima.

“Namjera ovakvog projekta je da se pojednostavljivanjem usluga u prekograničnoj trgovini obezbijedi lakoća poslovanja i promovišu novi vidovi međuresorne saradnje i koordinacije, te da se smanjenjem vremena i troškova, poveća efikasnost, predvidljivost i transparentnost trgovinskih transakcija, koje će usloviti i dodatno snaženje kredibiliteta i povjerenja u regulatorne aktivnosti”, rekao je Damjanović.

Projekat uvođenja nacionalnog jedinstvenog šaltera biće finansiran kroz kreditni aranžman sa Svjetskom bankom potpisan u februaru, a za potpunu pripremu i implementaciju će biti potrebno oko tri i po godine.

“Uspostavljanje nacionalnog jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini je obaveza koja je proistekla iz Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o olakšicama u trgovini, a koji je Crna Gora ratifikovala 2016. godine”, podsjećaju iz MF.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *