Damjanović: Želimo da osnažimo ekonomiju novim partnerstvima iz SAD

Dodajte komentar

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije “Bank of America” (BoA).

U menadžerskom timu BoA bili su direktori za tržišta u razvoju iz Pariza i istraživanja za CEEMEA regiju iz Londona, Miloš Starović i David Houner, direktori banke u odjeljenjima za istraživanja iz Dubaia Vladimir Osakovskiy i za kreditni rizik Bruce Gomm. U ime najvećih evropskih i američkih investitora, prisustvovali su: Gabriel Tenorio (Wellington), Douglas Renwick (MetLife), Peter Szecsenyi i Eaton Vance (Morgan Stanley IM), Sorin Pirau (Janus Henderson), Dario Scheurer (Vontobel), Mindaugas Lepeska (Ballie Gifford) i Andreas Rein (Uniqa).

“Posjeta regionalnog menadžerskog tima BoA, organizovana je u okviru obilaska zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem upoznavanja potencijalnih investitora sa ukupnim makroekonomskim i fiskalnim okvirom naše zemlje, sa akcentom na oblastima od strateškog značaja za razvoj crnogorske privede koje su atraktivna za investiranje. Osvrćući se na parametre koji definišu investicionu klimu u našoj zemlji, Damjanović je predočio da je crnogorska ekonomija mala, otvorena i fleksibilna, te da je centar privredne aktivnosti baziran na turizmu, dok se potencijal za ubrzaniji rast i razvoj prepoznaje u oblasti energetike, saobraćaja i informacionih tehnologija”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Damjanović je ukazao i na to da Crna Gora ima atraktivan geografski položaj koji omogućava dobru kopnenu i pomorsku povezanost, i koja, uz modernizovanje željeznice i završetak autoputa, može postati novo tranzitno čvorište ovog dijela Evrope.

“Uprkos nestabilnim globalnim tokovima, uslovljenim ratom u Ukrajini, Crna Gora je u prethodnom periodu uspjela da očuva relativno stabilnu ekonomsku i monetarnu politiku i konkurentnost poslovnog ambijenta, kao i dodatno učvrsti veze sa regionom. Današnji sastanak dokaz da Crna Gora želi da svoje evroatlanske prioritete uskladi sa ekonomskim, te crnogorsku ekonomiju osnaži novim partnerstvima sa reputabilnim investitorima sa američkog tla”, zaključio je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *