UBS preuzima Credit Suisse za 3,035 milijarde eura

Dodajte komentar

Švajcarska banka UBS Group preuzeće konkurentsku banku Credit Suisse za 3 milijarde švajcarskih franaka (3,035 milijarde eura), objavile su kompanije u nedjelju.

Prema uslovima dioničarskog ugovora, dioničari Credit Suissea dobiće jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica Credit Suissea koje drže u ukupnom iznosu od tri milijarde franaka.

Ugovor uključuje 100 milijardi švajcarskih franaka (101 milijardu eura) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Šviajarske centralne banke. Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje garanciju za gubitak od najviše devet milijardi švajcarskih franaka za jasno definirani dio portfelja, saopštila je vlada, prenosi Seebiz.eu.

Ovo će se aktivirati ako stvarno nastanu gubici u ovom portfoliju. U tom bi slučaju UBS preuzeo prvih pet milijardi franaka, savezna vlada sljedećih devet milijardi franaka, a UBS bi preuzeo sve daljnje gubitke, saopštila je vlada. Švajcarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati “nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti preduzmu mjere”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *