Dvije nedjelje prije bankrota direktor Banke Silicijumske doline prodao sve svoje akcije

Dodajte komentar

Direktor propale Banke Silicijumske doline prodao je svoje akcije dvije nedjelje prije bankrota banke a do posljednjeg momenta ubjeđivao deponente da je „sve ok“.

U jednom od najvećih bankrota u istoriji SAD, Banka Silicijumske doline propala je prošlog petka povukavši sa sobom naniže i berze akcija i robe poput nafte. Ali 24časa prije nego što se to dogodilo, izvršni direktor banke Greg Beker lično je poručio deponentima i ulagačima da je njihov novac u banci siguran.

Beker je u januaru slao optimistične poruke investitorima i klijentima ističući da se ekonomski izgledi popravljaju nakon lošije 2022. godine. A prema analitičarima u današnji analizama po medijima, već tada se mogao naslutiti kolaps. Suviše je velika slučajnost da je Beker krajem januara podnio plan koji mu je omogućio da proda svoje akcije u SVB.

Šampion neobuzdanih inovacija

Kako piše Rojters, prvi čovjek propale SVB u ovoj kompaniji je radio tri decenije, a karijeru je započeo kao službenik za kredite. Beker koji je iz rodne Indijane preko Detroita došao do Kalifornije i uspio se na korporativnoj lestvici, zasijavši po zlu čuvene 2008. godine. U jeku finansijske krize postao je direktor banke, a tri godine poslije i glavni izvršni direktor (CEO).

Izvor: 24sedam.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *