Pokrenut prvi regionalni startup akcelerator u sferi biotehnologije, farmacije i zdravstva

Dodajte komentar

Startupi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku da učestvuju u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i preduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope.

Kako navode, to je novi projekat firme Labena koja je 30 godina prisutna u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startupi i pojedinci dobijaju pristup firmama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona eura.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovaće u istočnoj i srednjoj Evropi te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te firme i izvore finansiranja zainteresovane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će da riješe izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnostifikovanja bolesti i liječenja, unaprjeđenja prehrane i slično.

“Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi znanstvene publikacije. Platformom Labena Ventures omogućićemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore”, izjavio je Boštjan Čeh, rukovodilac projekta i razvoja poslovanja u Labeni.

“Fokus je na pronalaženju, izboru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou”, zaključio je.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj je projekt uložila više od 100.000 eura.

“Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realizuju i koriste u praksi, jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima da pomognemo i osposobimo sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, testiraju ih, razviju i komercijalizuju. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Evropi, SAD-u i drugdje u svijetu”, istaknuo je Borut Čeh, direktor firme Labena naglasivši da žele da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitet života i zdravlja ljudi širom svijeta.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *