Kako funkcioniše “optički zoom” na pametnim telefonima

Dodajte komentar

Niz novijih modela pametnih telefona kao što su Samsung Galaxy Zoom, Sony Xperia 1 IV ili Asus ZenFone Zoom su izuzeci jer “optički zoom” većine drugih na tržištu zapravo samo izvodi prebacivanje između različitih kamera.

Konkretnije, telefon s više kamera ima senzor slike iza svakog sočiva leće. Kad se mijenja povećanja, mijenjaju se i senzor i sočivo. Ova situacija nije samo drugačija od optičkog zooma objektiva fotoaparata, već i od zamjene različitih sočiva za SLR/ogledalo s jednim sočivom.

Stoga je “optički zoom” na mobilnom telefonu upravo “relejni” rad koji se postiže pomoću više kamera s objektivima s fiksnim fokusom u kombinaciji s digitalnom obradom.

Kada mobilni telefon reklamira mogućnost zumiranja od 10x, to znači da uređaj ima telefoto kameru od 10x. To bi moglo značiti da uređaj ima zumiranje od 10x od ultraširokougaonog do telefoto, kao što je 0.5x – 5.0x.

Android telefoni generalno su počeli da dodaju tehnologiju “fuzija slike”. Konkretno, pri uvećanju 2.9x, kamere 1.0x i 3.0x biće pozvane da snimaju slike u isto vrijeme. Takođe, vanjski okvir od 1.0x koristiće se za nadoknadu ugla gledanja između 2.9x i 3.0x. Ova metoda je prikladna samo za snimanje fotografija.

Konačno, budući da većina mobilnih telefona trenutno koristi “quad-Bayer” senzore kao 1.0x širokougaone glavne kamere, oni mogu da reprodukuju fotografije s 4x više piksela u visokom pikselnom načinu. Stoga će mnogi mobilni telefoni s glavnom foto funkcijom prvo snimati s visokim brojem piksela. Nakon toga će snimiti centralno područje kako bi se postigao efekat zuma na fokusnoj dužini od 2.0x. Konkretno, nakon snimanja slike od 48 MP, kamera snima centralni dio u kvalitetu od 12MP, što je ekvivalentno zumiranju od 2x. Operacija se takođe ponekad reklamira kao “zoom bez gubitaka”.

Čak i s 2.0x ili 3.0x telefoto kamerom, ponekad će se automatski prebaciti na korištenje glavne ili superširokougaone kamere. Razlozi za to su da objekat premašuje minimalnu udaljenost fokusiranja, pa ambijentalno svjetlo nije dovoljno.

Fizičke specifikacije i softverske postavke kamera mobilnih telefona po svojoj prirodi si vrlo složene. Uključivanje tehnologija kao što su “four-Bayer” i “image fusion” takođe proširuju raspon aktivnih stanja mobilnih telefona.

Nakon izbora tipa zumiranja u interfejsu kamere, velika većina korisnika ne mora da ispituje kako telefon funkcioniše. Međutim, postoji nekoliko korisnika koji cijene fotografije i imaju specifične potrebe. Preporuka za te ljude je da pročitaju službenu opis senzora.

ICT Business/M. Perić, D. Tomić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *