Mnoge zemlje atraktivnije za radnike i preduzetnike od Njemačke

Dodajte komentar

Prema rezultatima jedne studije, Njemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija. Prema procjeni Fondacije Bertelsman, ta zemlja je od 2019. godine sa 12. pala na 15. mjesto u konkurenciji 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Studija procjenjuje poslovne šanse doseljenika, prihode i poreze, mogućnosti za članove porodice ili dobijanje vize.

Koje zemlje su posebno atraktivne?

Prema ovom indeksu, za visokokvalifikovane stručnjake najatraktivniji su Novi Zeland, Švedska, Švajcarska, Australija i Norveška.

Od 2019. i posljednje evaluacije podataka, uslovi u Njemačkoj se nisu pogoršali, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama, te su one tako na rang listi prestigle Njemačku.

Za preduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švajcarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Njemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mjesto. Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Njemačka, za razliku od drugih zemalja, zahtijeva i posjedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo prihvatanje migranata.

U 2023. godini po prvi put su u okviru indeksa OECD ispitani i okvirni uslovi za osnivače firmi (start up). U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska. Njemačka je u toj kategoriji zauzela 12. poziciju. Autori studije kao razloge za takvu ocjenu vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

Njemački univerziteti među najatraktivnijim

„Njemačkoj su potrebni kvalifikovani radnici, uključujući i one iz inostranstva, kako bi osigurala održanje svog trenutnog prosperiteta. „Međunarodno poređenje jasno pokazuje šta Njemačka treba da uradi da bi migracija kvalifikovanih radnika, koja je toliko važna za našu zemlju, bila još bolja“, kaže o rezultatima studije izvršni direktor Fondacije Bertelsman, Ralf Hek.

Njemačka se pak odlično kotira u oblasti visokog obrazovanja. Prema rezultatima studije, po atraktivnosti za studente iz cijelog svijeta Njemačka se nalazi na drugom mjestu, iza Sjedinjenih Država.

DW/ard

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *