Konferencija u PKCG: Zakon o privrednim društvima neophodno unaprijediti odredbama iz direktiva EU

Dodajte komentar

Zakon o privrednim društvima treba unaprijediti kada je riječ o institutu društva sa ograničenom odgovornošću, te odredbama koje se odnose na akcije, ali i u njega unijeti odredbe iz direktiva EU.

To je kazao prof. dr Vuk Radović, redovni profesor kompanijskog, trgovinskog i stečajnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na stručnom skupu “Zakon o privrednim društvima – Pravci budućeg razvoja crnogorskog kompanijskog prava” koji je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Udruženjem pravnika Crne Gore.

Na petoj godišnjoj konferenciji, čiji je cilj razmjena mišljenja privredne i akademske zajednice, kao i iskustava u primjeni pravne regulative, govorili su predsjednica PKCG dr Nina Drakić i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović.

“Tek što je donijet, Zakon o privrednim društvima je postao izazovan za primjenu u praksi, pa je privreda ukazala na potrebu za drugačijim, jednostavnijim, pa i temeljnijim rješenjima”, rekla je Drakić.

Apostrofirala je neka nedovoljno funkcionalna rješenja, poput postupka registracije i načina vođenja evidencije privrednih subjekata, koji su dijelom u suprotnsoti sa drugim propisima po čijim odredbama privrednici svakodnevno postupaju.

“U crnogorskom poslovnom ambijentu, u dominantnom procentu su društva sa ograničenom odgovornošću, a njima je poslovanje učinilo komplikovanim nefunkcionalno zakonsko rješenje koje se odnosi na organe društva. Zahtjev da ovaj oblik obavljanja privredne djelatnosti, koji je sinonim za porodični biznis, ima organe kao akcionarsko društvo, predstavlja značajno opterećenje. Podnormiranost poglavlja koje uređuje poslovanje ove vrste društava, takođe je karakteristika predmetnog zakona”, dodala je predsjednica PKCG, i naglasila da takva rješenja “ne djeluju stimulativno na opredjeljenje pojedinca da ‘zapliva u poslovne vode'”.

“PKCG kroz institucionalno partnerstvo sa Vladom želi da unaprijedi poslovni ambijent, između ostalog, i kroz dalju modernizaciju seta propisa koji se na njega odnose, pa ne čudi što Zakon o privrednim društvima ne izlazi iz fokusa interesovanja ove asocijacije”, zaključila je Drakić.

Radulović je podsjetio da ovakvi skupovi “doprinose da se kroz razmjenu mišljenja između privrede i akademske zajednice dođe do predloga rješenja koji mogu unaprijediti važeće zakonske norme”. Kako je rekao, u ovoj oblasti su posebno značajna bila izlaganja prof. Mirka Vasiljevića “Zakon o privrednim društvima Crne Gore i trendovi korporativnog upravljanja”, te prof. Vuka Radovića “Zakon o privrednim društvima Crne Gore – izazovi i dileme” održana u Privrednoj komori i objavljena u Pravnom zborniku.

“Potrebno je da se crnogorsko kompanijsko pravo dalje usaglašava sa komunitarnim pravom, te izradi zakonodovni okvir o registraciji privrednih i drugih subjekata, posebno uvažavajući praksu i iskustvo privrednika u primjeni postojećeg zakona”, dodao je Radulović.

Radović je govorio o rješenjima koja bi mogla unaprijediti oblast crnogorskog kompanijskog prava. Pored ostalog, tu su problemima koji se odnose na institut društva sa ograničenom odgovornošću i isključivanje člana iz opravdanih razloga, te odredbe koje se odnose na akcije, a srodno se primjenjuju na udjele u kompanijama. Ukazao je i na direktive EU koje treba prenijeti u postojeći Zakon.

“Postojeći Zakon trebalo bi unaprijediti i u dijelu prava akcionarskog društva da se informiše o svojim stvarnim članovima, politike naknada i obavezujućeg izvještaja o njima za sva javna društva, te prekogranično spajanje, pripajanje, podjele i konverzije. Pored toga, treba definisati institut koji se odnosi na grupe privrednih društava, te jasno diferencirati termin prava preče kupovine – koji se odnosi na društva s ograničenom odgovornošću – i prečeg upisa akcija kod akcionarskih društava, a koji se odnosi na njihovu emisiju”, istakao je Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *