Svjetska banka odobrila: Srbiji dva kredita vrijedna 218,9 miliona eura

Dodajte komentar

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbijeđeno 149,9 miliona eura za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da “unaprijedi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta”.

“Vlada Srbije je načinila veliki korak na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmjerena je na jačanje tih napora“, rekao je direktor Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.

Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se “fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine”. Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost Elektroprivreda Srbije (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci. Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i njemačkom Razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obije te institucije će takođe obezbijediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Kada je riječ o zajmu od 69 miliona eura za Projekat unaprjeđenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast, taj program, kako se navodi u saopštenju, ima za cilj jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije. U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade Srbije za prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta. Ta finansijska podrška omogućiće Srbiji da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora.

Program je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svjetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji budžetski okvir i ostvarenje održivih ulaganja u više sektora.

Nova.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *