Velika Britanija uvodi digitalnu valutu – Britcoin

Dodajte komentar

Bank of England (BoE) i Ministarstvo finansija Ujedinjenog Kraljevstva rade na stvaranjem digitalne valute koja bi omogućila novi način plaćanja – Britcoin. Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva podjelile su s javnosti da će britanskim kompanijama i potrošačima vjerovatno biti potrebna digitalna verzija funte. Očekuju mišljenje javnosti i javne komentare o liberalizaciji i ideji uvođenja digitalne valute centralne banke.

Riječ je o zajedničkom dokumentu centralne banke (CBDC) o digitalnim valutama. Banka Engleske (BoE) i Ministarstvo finansija traže povratne informacije o tome treba li i kako nastaviti s izgradnjom CBDC-a. Ministar finansija Jeremy Hunt nagovijestio da će dva tijela pokušati da razviju modernizovani sistem digitalnog plaćanja koji neće nužno negirati upotrebu gotovine.

Britcoin – zvanično sredstvo plaćanja

Poziv na javni doprinos dolazi gotovo dvije godine nakon što su Ministarstvo finansija i Banka Engleske rekli da razmatraju uvođenje digitalne valute, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Britanski premijer Rishi Sunak predložio da se inicijativa nazove “Britcoin”. Banka Engleske je naglasila da se potencijalna valuta ne smije miješati s kriptovalutama poput Bitcoina, prenosi Financa.ba.

Guverner Banke Engleske, Andrew Bailey, istaknuo je da bi digitalna funta omogućila novi način plaćanja, pomogla kompanijama, održala povjerenje u novac i bolje zaštitila finansijsku stabilnost. Ako se država odluči za razvoj “Britcoina”, sugeriše se da digitalna funta i njen blockchain temeljeni sistem neće biti izgrađeni najranije do 2025. godine. Prema trenutnim planovima, ni Vlada ni BoE neće imati pristup ličnim podacima. Privatni sektor će upravljati pristupom valuti preko digitalnih novčanika s početnim ograničenjima koliko pojedinac ili kompanija mogu posjedovati.

Komentari na konsultacijski dokument biće mogući do 7. juna, a objavljivaće se na web stranici Banke Engleske. Još jedno važno područje interesa biće pružanje alternative privatno izdatim stablecoinima s podrškom Vlade. Zvaničnici Banke Engleske i Ministarstva finansija očekuju da će ih velike tehnološke kompanije razviti u budućnosti.

Premijer Rishi Sunak, poslao je BoE i Ministarstvo finansija da sarađuju i osnuju Radnu grupu za digitalnu valutu centralne banke. Dvojac ima zadatak da nadgleda istraživanje i potencijalnu implementaciju digitalne funte.

Velika Britanija, dom drugog najvećeg finansijskog centra svijeta, zaostaje za bivšim kolonijama poput Nigerije, Bahama i Jamajke u uvođenju digitalne valute. Prema navodima PwC-a, više od 80% svjetskih centalnih banaka razmišlja o pokretanju digitalnih valuta ili je to već učinilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *