Poslovanje Agencije za strane investicije ide u tužilaštvo

Dodajte komentar

Agencija za strane investicije (MIA) dobila je duplo negativno mišljenje od Državne revizorske institucije (DRI) na poslovanje u 2021. godini koje će biti poslato Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u skladu sa protokolom koji vrhovna revizija ima sa SDT-om.

Finansijskom revizijom utvrđeno je da MIA nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavila i prezentovala finansijski izvještaj na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

”Uvidom u bazu podataka glavne knjige trezora utvrđeno je da je na ime troškova postupka u 2021. godini uplaćeno 20,4 miliona eura, dok je iznos prikazan u elektronskoj evidenciji Agencije (softver) 23,95 miliona, što je za 3,55 miliona više iznosa evidentiranog u glavnoj knjizi trezora”, piše u izvještaju DRI.

Revizijom pravilnosti utvrđene su neusklađenosti poslovanja Agencije sa zakonima o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, penzijskom i invalidskom osiguranju, upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, državnoj imovini, kao i nizom uredbi i pravilnika.

DRI je utvrdio da Agencija nije zapošljavala osobe sa invaliditetom i nije vršila uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za četiri mjeseca, nije podnosila prijavu podataka za utvrđivanje staža osiguranja, zarade, naknade zarade odnosno osnovice osiguranja i visine uplaćenog doprinosa za 2021. i da nije sistematizovano radno mjesto blagajnika.

Revizijom je pokazala da Agencija i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nemaju objedinjenu bazu podataka o realizovanim ulaganjima u okviru projekta ekonomskog državljanstva, niti evidenciju finansijskog uticaja od sprovođenja tog programa.

”Revizijom je utvrđeno da je Agencija nabavku usluga mobilne i fiksne telefonije realizovane u ukupnom iznosu od 10.835,23 eura, vršila putem direktnog izbora predmeta nabavke određenog ponuđača, što nije u skladu sa Pravilnikom o načinu

sprovođenja jednostavnih nabavki”, navodi se u izvještaju.

Nadležni Kolegijum DRI koji su činili senatori Milan Dabović i Zoran Jelić je dao ukupno četiri preporuke na finansijsku reviziju, dok je na reviziju pravilnosti poslovanja Agencije dao 12 preporuka da se sprovedu.

Agencijom je do sredine oktobra 2021. godine rukovodio Dejan Medojević koga je imenovala bivša vlast predvođena DPS-om, da bi nakon toga u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića umjesto Medojevića postavljen Mladen Grgić.

U izjavi koje je juče MIA dostavila “Vijestima” navedeno je da što se tiče 3,5 miliona koji, po izvještaju DRI, nijesu evidentirani, predmetno neslaganje u iznosima prijavljenim kroz izvještavanje od strane Agencije, u odnosu na evidenciju glavne knjige trezora, uzrokovano je razlikom u datumu uplate u odnosu na datum evidentiranja u elektronsku evidenciju Agencije.

”Agencija ne raspolaže sredstvima koja se u svrhu troškova postupka uplaćuju na Centralni račun državnog trezora, nijedan jedini cent od navedenog iznosa niti otuđen, niti je DRI utvrdila drugačije. Razlika u navedenom iznosu uplaćena je na Centralni račun državnog trezora i evidentirana kroz naknadne izvještaje”, naveli su iz Agencije.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *