“Odluka Vlade o koncesiji za prevoz trajketom domaćinski čin”

Dodajte komentar

Odluka Vlade da stavi van snage Zaključak od juna 2019. godine i pokrene postupak za dodjelu koncesije za prevoz trajektom na relaciji Kamenari – Lepetani je odgovoran i domaćinski čin u interesu svih građana Boke i Crne Gore, saopštili su danas iz Inicijalnog odbora Građanskog pokreta URA u Tivtu.

Kako su naveli, davanje koncesije ima za cilj ostvarivanje javnog interesa, veće zaposlenosti, uvođenja novih tehnologija i obezbjeđenja ubrzanog privrednog razvoja, kao i racionalnog, ekonomičnog, pravilnog i efikasnog korišćenja prirodnih bogatstva.

“S obzirom na to da se davanje koncesija zasniva na načelima: transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti, to će i ovaj postupak omogućiti svim zainteresovanim ponuđačima da steknu status koncesionara i time svoje poslovanje usmjeri, osim ka svojoj dobiti, i na razvoj našeg kraja, opštem dobru ali i obezbjeđenju prihoda koncedentu koji bi te prihode usmjeravao shodno razvojnim planovima Vlade i resornog Ministarstva”, kazali su iz URE.

Iz Inicijalnog odbora URE u Tivtu pozdravili su i davanje Saglasnosti Vlade na Sporazum o ustupanju na korišćenje pristaništa „Pine” Opštini Tivat.

,,Zahtjev koji je naša Opština uputila Vladi da joj vrati gradsku rivu Pine na besplatno upravljanje je prihvaćen, jer je ocjenjen kao koristan za sve građane Tivta i predstavlja strateški interes da upravlja ovim djelom operativne obale, a koji je kao takav prepoznat u svim razvojno strateškim planovima Opštine Tivat. Vjerujemo da će ovi dobri potezi i Vlade i Opštine omogućiti brz i pravilan razvoj najljepšeg grada u Crnoj Gori”, zaključuju.

“Niko od zaposlenih na trajektnoj liniji neće ostati bez posla”

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da je vraćanje trajektne linije Kamenari-Lepetane u državno vlasništvo pravedno i dobro za građane, te da će pomoći Vladi u sprovođenju tog plana. Istakao je da će svi zaposleni nastaviti da rade kao i do sad. Komnenović je dodao da se jutros prevoz putnika trajektom obavlja uspješno.

Komnenović je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakao da zaposleni koji trenutno rade na trajektnoj liniji ne treba da brinu.

“Pričali smo na Vladi. Svi će imati svoje mjesto i svi će nastaviti da rade na drugačiji način, ali na istim pozicijama”, rekao je on.

Zastoja i praznog hoda neće biti, kazao je Komnenović i dodao da Morsko dobro jutros uspješno prevozi putnike trajektom.

“Jedno od rješenja je i da se u posao uključi privatna kompanija i Barska plovidba, što smatram da je korektno”, kazao je on.

Istakao je da Vlada u ovoj odluci ima podršku Tivta i Herceg Novog.

“Ja se iskreno nadam da će uskoro da se formira i Vladina komisija koja će raditi na koncesionom aktu kako bi se uredio cijeli taj posao. Sigurno je da će Opštine Tivat i Herceg novi davati podršku Vladi po ovom pitanju na način odbrane javnog interesa i da lokalne uprave budu uključene u taj posao”, rekao je Komnenović.

On je objasnio da mještani Lepetana i Kamenara godinama trpe najveći teret tog više decenijskog posla.

“Pa kad trpe teret, nije na odmet da imaju benefite od toga. Nadam se da smo konačno morali da razmrsimo taj gordijev čvor koji je decenijama opterećivao i Vladu”, kazao je on.

Komnenović je kazao da trajektna linija nikada nije upisana od strane Uprave pomorske sigurnosti, što znači da nije bilo ni formalno-pravnog načina da se ta koncesija formalizuje.

“Sad je vrijeme da Uprava pomorske sigurnosti prvo ucrta tu trajektnu liniju u zvanične karte i da je uvrsti u posao”, kazao je on.

Pomenuo je i da su tivatski vatrogasci morali plaćati kartu kako bi gasili požare u Herceg Novom.

“Tako da smo na pragu rješenja, da ono bude pravedno i da budu zadovoljni građani”, kazao je Komnenović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *