Kredit može biti veoma dobra investicija, evo u kojem slučaju

Dodajte komentar

Krediti mogu biti i korisna i loša stvar, sve zavisi od osobe koja podiže kredit. Međutim, u jednom slučaju kredit može biti i investicija – i to vrlo isplativa.

Uvijek vrijedi ponoviti: sam po sebi, kredit nije loša stvar.

On može biti vrlo koristan finansijski instrument, a može i da stvori probleme, ukoliko se ne uzima bez prethodnog promišljanja i dobre procjene. Ovo pravilo, u principu, važi za sve vrste kredita, bez obzira da li je riječ o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Treba napomenuti da su krediti, u određenom smislu, potpuna suprotnost štednji. Jer, kredite često uzimaju oni koji nisu uspjeli da uštede za nešto što treba da plate. Ipak, kada se podigne kredit, onda svaki mjesec mora da se ostavi nešto “sa strane”, baš zbog toga što sada postoji novi trošak – mjesečna rata kredita.

Dakle, u tom smislu, kredit se može gledati kao trošak. Međutim, kredit u jednom slučaju može da bude i poprilično dobra investicija.

Naravno, riječ je o stambenoj pozajmici od banke.

Kada se odlučimo za kupovinu stana i to uradimo uz pomoć stambenog kredita, mi, naravno, banci vraćamo pozajmljeni novac (sa kamatom pride) i tom prilikom nema neke veće razlike u odnosu na druge vrste kredita.

Međutim, ono za šta koristimo novčana sredstva (u ovom slučaju – stan) ima tendenciju rasta cijene. U principu, sve dok je potražnja za stanovima veća od ponude, cijene stanova neće padati, u najboljem slučaju.

Stambeni kredit, ukoliko se pronađe najpovoljnija varijanta, predstavlja dobru investiciju.

Ukoliko kupujete nekretninu za sebe, onda time rješavate stambeno pitanje. Krov nad glavom može da ima i realnu, tržišnu vrijednost, ali i simboličku, tj. onu koja je važna za nas lično, u smislu da smo se “skućili”. A to vrijedi uloženog novca.

Sa druge strane, ukoliko već imate svoj stan ili kuću i odlučite da kupite još jedan koji ćete da izdajete – vrlo je vjerovatno da će vam kirija pokrivati mjesečnu ratu i na taj način će se stan odmah isplaćivati.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *