Država dobila postupak protiv Addiko Bank AG oko kredita u švajcarskim francima

Dodajte komentar

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) donio je odluku u korist Crne Gore u postupku koji je Addiko Bank AG vodila protiv države zbog kredita građana odobrenih u švajcarskim francima.

Kako je rečeno iz Ministarstva finansija, Addiko Bank AG pokrenula je arbitražni postupak protiv Crne Gore još 2017. godine. Povod je bilo poštovanje Ugovora o bilateralnom ulaganju između Republike Austrije i nekadašnje Republike Jugoslavije (čiji je Crna Gora sukcesor). U postupku je istaknuto da je Zakon o konverziji kredita u CHF denominiranih u kredite u eurima iz 2015. godine – sa izmjenama i dopunama od avgusta 2016. godine – predstavljao kršenje međunarodnih zakonskih obaveza od strane Crne Gore.

Podsjećanja radi, Crna Gora je donijela Zakon o konverziji iz 2015. godine, kao rješenje velikih finansijskih poteškoća u kojima su se našli građani Crne Gore koji su bili suočeni sa naglim i neprihvatljivim uvećanjima otplata po kreditima u švajcarskim francima, a nakon naglog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na euro u 2015. godini. Addiko Bank AG prigovorila je da su tadašnja Vlada i zajmoprimci trebalo da preuzmu dio finansijskog rizika koji proizilazi iz fluktuacija valuta i da je zakon nepravedno “projurio” kroz parlamentarnu proceduru, bez propisnog razmatranja.

Postupak je počeo u septembru 2017. godine i činila su ga dva kruga pisanih podnesaka i saslušanja u Parizu u decembru 2019. godine, nakon čega je Tribunal donio odluku u novembru 2021. godine, odbacujući sve tužbe protiv države i naloživši Addiko Bank AG da isplati većinu troškova Crne Gore.

Tribunal je takođe ocijenio da je Zakon o konverziji bio razuman i proporcionalan odgovor crnogorske države, sa ciljem ublažavanja finansijskih poteškoća koje trpe zajmoprimci kredita u švajcarskim francima. Odluka predstavlja potpuno opravdanje postupanja Skupštine i Vlade Crne Gore u krizi kredita u švajcarskim francima.

“‘Kriza kredita u švajcarskim francima’ podstakla je pravne postupke pred domaćim i međunarodnim sudovima i tribunalima širom regiona južne i istočne Evrope, uključujući arbitraže ICSID-a protiv Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Slučaj protiv Crne Gore je prva arbitraža ICSID-a koja je donijela zaključak i odlučila o stepenu poštovanja koje se državama daje u smislu međunarodnog prava, u odgovoru na situacije finansijske krize. Crnu Goru su predstavljali članovi Ministarstva finansija, Centralne banke, Ministarstva pravde i međunarodnog pravnog tima pod vođstvom Cherie Blair CBE KC i Catriona Paterson iz Omnia Strategy LLP”, naveli su iz Ministarstva finansija i zahvalili učesnicima procesa “na posvećenosti u predstavljanju Crne Gore u ovom važnom slučaju”.

Odluka, koja je redigovana kako bi se sačuvale povjerljive informacije podnosioca zahtjeva, dostupna je na OVOM LINKU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *