Za nastavak projekta Solari stiglo 2.845 novih prijava

Dodajte komentar

Na javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW) do 1. februara prijavilo se 2.845 potrošača, od čega 2.549 pojedinaca, dok je 296 prijava pristiglo od privrednih kompanija.

Ovo je “Vijestima” zvanično saopšteno iz Elektroprivrede (EPCG), iz koje su naveli da je rok za prijavu produžen do 13. februara, iako je prvobitno planirano da on traje do kraja prošlog mjeseca.

Za još uvijek aktuelni projekat Solari 3000+ prijavilo se više od 14.500 građana, a svi oni koji nijesu postali korisnici u okviru tog projekta, automatski su konkurisali za novi i oni imaju pravo prvenstva za ugradnju. Međutim, da bi stekli to pravo, prijavljeni objekti moraju proći detaljnu tehno-ekonomsku analizu.

Tako objekti moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati.

Uz to, neophodno je da objekti imaju trofazni priključak na distributivnu mrežu te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal. Objekti trebaju da posjeduju jednu ili više krovnih površina orijentisanih južno ili ravne krovove površine koje nijesu zasjenčene od strane susjednih objekata (zgrade, drveća,..). Svi korisnici moraju biti i redovne platiše.

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović ranije je kazao da očekuju da tokom ove godine u kontekstu projekta,”Solari 5000+ (70 MW)”, dođu do naznačene cifre, čime bi energetski sistem bio prilično rasterećen, a građani ostvare značajan stepen energetske nezavisnosti.

Vrijednost projekta iznosi 70 miliona, a EPCG će novac obezbijediti kreditnim zaduženjem kod banaka koje u kompletu ili parcijalno uzmu učećše, a minimalni ponuđeni iznos je 10 miliona.

Zbog toga je raspisan međunarodni konkurs na koji se mogu prijaviti banke koje bi kreditirale građane i firme koje žele da učestvuju u ovom projektu.

Na pitanje da li je i koliko pristiglo ponuda, iz EPCG su odgovorili da “na osnovu iskustava iz prethodnog poziva ponude uglavnom pristižu na sami dan otvaranja ponuda, što će u ovom slučaju biti 13. februara ove godine”.

Predmet ugovora treba da sadrži grant, uslove i rok za vraćanje kredita, kamatnu stopu i grejs period.

U pozivu je navedeno da će ovlašćene osobe iz EPCG donijeti odluku o izboru najpovoljnije ponude na predlog Komisije za sprovođenje postupka u roku od 30 dana od sprovedenih pregovora.

Osim domaćinstava i privrede, projektom Solari 5000+ planirana je ugradnja sistema i u zgradama do četiri sprata – vlasnicima stanova, ali će to zavisiti od tehničkih mogućnosti.

Projektom je predviđeno da korisnik otplaćuje fotonaponski sistem u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju, pri čemu je maksimalni period otplate investicije 10 godina.

Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (tzv.maksigraf) i žele instalaciju fotonaponskog sistema, pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke “Angažovanje mrežnog kapaciteta”, što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju.

EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije.

Izmjenama zakona u Skupštini krajem prošle godine za isporuku i ugradnju fotonaponskih sistema (solarnih panela) PDV se plaća po stopi od nula odsto, dok za ugradnju nijesu neophodni urbanističko-tehnički uslovi.

Na čekanju ugradnja još 2.000 panela

Iz EPCG su saopštili da je u okviru projekta “Solari 3000+ i 500+” zaključno sa 31. januarom instalirano 916 fotonaponskih sistema kod pojedinaca, ukupne snage 6.032 kW, i 69 fotonaponskih sistema kod privrede, ukupne snage 2.527 kW.

Da bi projekat bio kompletiran, ostalo je više od 2.000 panela da se ugrade, a iz kompanije “EPCG – Solar gradnja” su krajem novembra kazali da očekuju da se svih 3.000 solarnih elektrana postavi do početka, a najdalje do polovine 2023. godine i naglasili da će to zavisiti od vremenskih uslova i drugih praktičnih faktora koji su presudni za brzinu sprovođenja montaže.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *